3

Депутати и експерти търсят път към родителите

Депутати и експерти търсят път към родителите в превенцията на наркотиците

 

Подобряване на координацията между отделните институции, разширяване на обсега на покритие и лечение от НЗОК по отношение на психозите, които отключват наркотичните вещества, по-строги наказания за престъпления, свързани с наркотици и непримиримост към пушенето в близост до учебни заведения, ролята на родителите като медиатор в процеса на превенция, както и актуализиране на списъка със забранени вещества.

Това бяха част от акцентите по време на второто издание на дискусията „Наркотиците-риск за бъдещето“ – Как да помогнем на родителите. Тя бе инициирана от народните представители от ГЕРБ-Бургас и се проведе в Морското казино.

В дебата взеха участие депутатите Диана Саватева и Ася Пеева, зам. Кметът Лорис Мануелян, зам. областният управител Севдалина Турманова, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, началникът на група „Наркотици“ към „Криминална полиция“ Христо Грудов, говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандена, говорителят на Апелативна прокуратура – прокурор Йовита Григорова, началникът на РУО по образование Виолета Илиева, Росица Димова от Общинския съвет по наркотични вещества, директорите на гимназии.

Лектори бяха д-р Никола Зъбов от Центъра за психично здраве, фамилният психотерапевт от клиниката в Сухидол Красимир Иванов, консултантът по хранителни добавки Станимир Жеков.

„Нашата цел е да се присъединим към усилия на всички специалисти, да пренесем дискусията за борбата с наркотиците на по-високо ниво, за да можем като народни представители да помогнем в търсенето на решения като използваме нашите възможности – както в по-лесната комуникация между отделните институции, така и за промени в нормативната база“, коментира Диана Саватева в началото на форума.

„Необходимо е разговорите с децата и превенция в самите семейства да започва отрано, тъй като самата динамика на обществото ни го налага“, се казваше в обръщение на депутата Димитър Бойчев, който не успя да присъства на събитието, но пожела успешна работа на участниците и благодари на представителите на училищата за партньорството.

Д-р Зъбов представи видовете наркотици и отражението им върху психичното здраве. „Наркотичните вещества водят до психични разстройства, имал съм такива случаи в практиката си с деца. Родителите трябва да потърсят веднага клиничен психолог или психотерапевт, ако забележат първите проблеми при детето си“.

„Родителите изпитват трудност да разберат какво се случва с децата им. Промяната е най-важният момент за справяне с проблема на ниво родител, на ниво деца, детоксикация на тяло и психика“, сподели Красимир Иванов.

Старши комисар Калоян Калоянов подчерта, че полицията и прокуратурата работят съвместно срещу разпространението. „Ако намалим предлагането, със сигурност ще спадне и търсенето. Марихуаната продължава да е най-търсеният наркотик заради ниската си цена. Няма ръст на употребата на наркотици, по-скоро нивото се запазва същото“.

Прокурор Аргирова допълни, че 99.4% от предадените на съд за разпространение завършват с присъди. Тя обобщи и добрата практика с учебните заведения, която се провежда от прокуратурата.

Полезна бе и информацията на консултанта по хранителни добавки Станимир Жеков за употребата на анаболни стероиди. Относно идеята за тестовете за наркотици. зам.-кметът Мануелян посочи, че преди 2 години общината е имала проект, по който са били закупени наркотестове.

Но проблемът, е че те могат да се използват върху децата само с позволението на родителя. Росица Димова от Обществения съвет по наркотични вещества допълни, че с колегите й се стараят да обхванат всички училища и призова учителите при симптоми сред учениците, да насочват сигналите към тях.

„Благодарим ви за сериозната дискусия, която дава много посоки за размисъл. Бургас е активен град по отношение борбата с наркотиците в лицето на прокуратура, полиция, детски педагогически стаи. Надявам здравословното хранене и спортът да изместват вредните влияния“, заяви Ася Пеева.

Заместник-областният управител Севдалина Турманова обобщи, че превенцията в Бургас съществува и всички заинтересовани страни работят по нея чрез обучения, инициативи. Дискусията бе допълнена и от емоционалния разказ на Мария Куманова. Тя разказа личната си история на родител, борещ се с капана на наркотиците, в който от години е попаднал нейният син.

Диана Саватева заяви на финала, че обсъди с останалите депутати от ГЕРБ-Бургас изложените становища и идеи и по какъв начин да бъде продължена дискусията за наркотиците със следващо издание.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *