Левицата се готви упорито за Конгреса си на 7 и 8 май. Основните послания са за обединена столетница.

„В БСП се готвим с големи надежди за Конгреса. Моето желание, а убеден съм и желанията на всички, които са свързали съдбата си с лявата партия на България, е да излезем от големия форум като единна и силна БСП, от каквато има нужда България. Левицата е единствена опозиция на воденото от десницата управление“, сподели преди време пред News.bg лидерът Михаил Миков, който отново е кандидат за председателското място.

Това правителство разчита на плаващи мнозинства и негласни договорки при редица гласувания в парламента. Освен партиите, които явно участват в управлението – мандатоносителят – ГЕРБ, коалиционният им партньор – Реформаторският блок, подкрепящите ги АБВ и Патриотичен фронт, по различни поводи в мнозинството влизаха всички останали без Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРЯ. Справка – гласуванията по 16-милиардния дълг, по проекта за конституционни промени и др“, подчерта соцлидерът. Обединението в лявото пространство е необходимост и в БСП вярваме в него“, посочи Михаил Миков.

Обединението според него не може да е самоцел или да се прави с цел, която не обслужва интересите на левицата и нейните избиратели. „БСП може да управлява в коалиции, които правят възможна реализацията на леви политики. Един съюз с ГЕРБ не е от този тип. А и чувам, че част от „гласовете”, които през 2014 г. призоваваха за участие на нашата партия в сегашното управление, днес, макар с половин уста, признават, че оставането в опозиция е било правилното решение – то ни позволи да предлагаме алтернативи на десните политики, които ощетяват българските граждани“, коментира още Миков.

Красимир  Янков, който се бори за лидерския пост, посочи, че консолидацията зависи от умението на новоизбрания председател да създаде целеустременост и увереност на цялата партия. „Това може да се постигне. Първият знак към партията ще е със съставянето на новия екип хората, които да са представителни за капацитета на партията. Добро е съвпадението, че веднага след конгреса започва и периодът за подготовка на президентските избори. Изборите са винаги мобилизиращи“, смята червеният депутат.

„На всяка цена трябва да постигнем силен резултат, такъв че да ни изведе отново на позиция в обществото, като водеща политическа сила. Трябва да се спрем за номинация на силна кандидатура и в кампанията да покажем истинският облик на БСП, за отговорност и държавнически подход“, убеден е Янков.

За ляво обединение, той смята: „Социологическите проучвания показват залиняващия опит да се отцепи от БСП ново структуриране на лявото. АБВ слиза все по-надолу в процентите, което доказва, че те са деидентифицарани като ляв проект, защото именно като такъв получиха подкрепа на миналите избори. Те станаха част от дясното управление на коалиционното правителство на ГЕРБ“.

„БСП винаги е заставала зад единна лява кандидатура. На предстоящите избори, вероятно в палитрата от кандидати, срещу нашия кандидат ще има и бивши наши съпартийци. Досега е обявила кандидатурата си Татяна Дончева. Чета, че тече полемика от страна на бившия президент Първанов, относно правото му на трети мандат“, коментира той възможността за единна лява президентска кандидатура.

И лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов зове за обединение. „През миналата година БСП попадна в тупик. Изглеждахме като глуха опозиция, гласът ни не се чуваше, имаше медийно затъмнение. Битката за лидерския пост успя да извади партията от тази ситуация. БСП отново е на преден план в медиите. Кандидатите говорят за бъдещето на партията и държавата, отново ни има в дневния ред на обществото“, смята социалистът, който е сред кандидатите за нов лидер на социалистическата партия.

БСП има два варианта за предстоящите президентски избори, по мнението му. „Първият е да се затвори и да излъчи сама кандидат-президентска двойка. Това би довело до слаб ефект и поредната загуба за лявото, тъй като и АБВ, и Движение 21 ще излязат със самостоятелни кандидатури. И тогава ще получим същия резултат като на местните избори миналата година. Ако обаче потърсим начин за обща кандидатура на лявото, ще постигнем успех“, казва Паргов.

„Трябва да направим широко допитване в лявото политическо пространство, всяка от партиите да излъчи своя номинация, да ги подложим на гласуване и в края на лятото да имаме една обща кандидат-президентска двойка на лявото“, убеден е младият социалист.