2(39)

ДАРЕНИЕ НА ПОМОРИЙСКИ РОД ЗА ЗОГРАФСКИЯ МАНАСТИР НА СВЕТА ГОРА

 

Големият тракийски род Тадаръкови възобнови възрожденската традиция на българите от Източна Тракия да извършат поне веднъж в живота си поклонение до манастирите от „градината на св. Богородица“ на Атон.

1(56)В началото на месец октомври поморийците Димо и проф. Димитър Тадаръкови направиха своето поклонническо пътуване до Света гора и поднесоха като грижливо подбрано дарение за богатата библиотека на българския Зографски манастир две ценни книги. Първата от тях е история на рода Тадаръкови, поставила началото на издателска поредица за тракийските родове.

Втората книга, която обогати библиотеката на Зографския манастир, е двутомникът „Поморие – древност и съвремие“ – дело на голям екип български учени, сред които са акад. Васил Гюзелев, проф. Румен Аврамов, проф. Михаил Лазаров, проф. Елена Грозданова, проф. Велко Тонев и др. Така библиотеката на Зограф стана сред малкото манастирски библиотеки, които притежават най-новите изследвания върху историята и културата на Поморие и Поморийско.

Книгата „Поморие – древност и съвремие“ за Зографския манастир е второто знаково дарение на братята Тадаръкови. Преди това те лично предадоха екземпляр от него на Британската библиотека, който бе оценен от главния й изпълнителен директор Роли Кийтинг като „едно от впечатляващите съвременни попълнения от България“ и прието във фонда й отново по неговите думи „за вечни времена“.

То постъпи също във Вселенската патриаршия в Константинопол и в някои от големите световни библиотеки – Националната библиотека в Прага; Народната библиотека във Варшава; Руската държавна библиотека в Москва; Националната библиотека в Санкт Петербург; Националната библиотека в Минск; Държавната научна библиотека в Киев; Националната библиотека в Кишинев; Философската библиотека в Лювен; Националната библиотека в Париж и Националната библиотека в Анкара. Тук трябва да се признае заслугата на Националната ни библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и на нейната мрежа за международен книгообмен.

Интересно е, че това ценно издание, което стигна до световните библиотеки, все още остава непознато за библиотеките в училищата и читалищата на Община Поморие, чиято духовна територия в миналото е обхващала голяма част от Източна Тракия, Странджа и нейното крайбрежие.

 

Илюстрация: Дарението бе прието от името на Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий – игумен на Зографския манастир от иеромонах Гавриил – епитроп на светата обител.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *