И нспектори на НАП под прикритие се включиха в народните танци на самодеен състав, за да хванат хореограф, който не издава касови бележки за получаваната такса от лев и петдесет. Акцията разгневи жители на пловдивското село Марково, съобщава NOVA.

В резултат на акцията на данъчните е съставен акт на жената водила репетицията на танцовия състав в местното читалище.

Според НАП има нарушение на закона за данъка върху добавената стойност, което е предпоставка за прилагане на принудителна мярка – запечатване на обекта.

След като случаят се разчу говорителят на НАП Росен Бъчваров е коментирал пред NOVA, че в случая няма да бъде налагана санкция, тъй като провинението е маловажно. Ако все пак такава бъде наложена, решението може да бъде обжалвано в 30-дневен срок.

„От 2 години членувам в танцовия клуб. Обикновена репетиция в понеделник. В 19 часа се появиха мъж и жена, подготвени за репетиция. Обясниха, че искаха да се включат”, коментира потърпевшата Елена Танчева от танцов клуб „Лудория”. След края на репетицията инспекторите под прикритие се легитимирали.

„Представиха се, че са от НАП и поискаха документи защо събираме парите”, посочи Танчева.

Тя обясни, че става въпрос за съвсем дребни суми. „Бяхме изненадани, тъй като нито развиваме търговска дейност, нито нещо подобно. Не знаем какво укриваме, но това е мнението на НАП”,.

„Актът е съставен върху клиента ми, която е извършител на нарушението. В акта е описано, че тя е изпълнявала свободна професия, за която е събирала пари, но не е издала документ. Глобата, ако не обжалва, я грози от 100 до 300 лв.”, заяви адвокат Лидия Димитрова.

Димитрова каза още, че клубовете по танци не са създадени с цел да се печелят пари, а да създадат семейства, които обичат българското и да го съхранят.

„Събрахме 32 лв. за коледно тържество, а от НАП описаха парите като такси, които сме събрали. Не сме издали касов бон и наложиха глоба от 3000 лв. Спечелихме делото и сега НАП ще трябва да ни заплатят разноските по това дело”, добави танцьорката за друг случай.

„Нелепа ситуация, но жалкото е, че подаден сигнал от жители, които участват в тази трупа. Кметството не разполага със собствен бюджет, а аз подкрепям дейността на клуба. Искаме да свикаме извънредна сесия на Общинския съвет в Община Родопи и да помислим как да финансираме подобни дейности, за да не се налага на събирането на доброволни дарения”, заяви кметът Пламен Кабаков.