na-23419

Граждани инициират мирна проява под надслов „ЗА спасението на Бедечка“ в петък, 18 март в Стара Загора

na-36432.jpgvrfgewfewfГраждани инициират мирна проява под надслов „ЗА спасението на Бедечка“ в петък, 18 март, от 18 ч., на т.нар. „Долна Гъба“ в Стара Загора.

Организаторите очакват реални усилия от общината за максимално запазване на съществуващата зелена площ в името на обществения интерес, както и пълна ревизия на спорните решения през годините. Гражданите настояват за мораториум върху строителството, докато текат тези проверки.

Това е първото събитие от националната кампания за „градове с човешко лице“. Кампанията събра защитници на градски зелени площи от Варна, София, Пловдив и Стара Загора, заедно с представители на коалицията „За да остане природа в България“. Те са изготвили промени в Закона за устройство на територията, свързани с повече прозрачност, възможности за обжалване и защита на зелени територии.

Защитниците на Бедечка очакват от институциите да намерят адекватно решение за собствениците на терени в зоната, което да не ощети нито тях, нито старозагорци. Гражданите припомнят, че на територията на Бедечка живеят над 150 вида животни, включително защитени видове, а над 1500 са само паспортизираните дървета, които са де факто и единият бял дроб на града.

Фейсбук събитие:
https://www.facebook.com/events/1556819244611406/

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *