1 Есаул Гергана Петкова

Гергана Петкова бе удостоена с академичното звание „Генерал-майор”

 

    Представителна група на Общинска организация Русофили-Несебър гостува на знаменитото село Казашко, община Варна, и връчи на кметицата удостоверение за награждаването и с академичното звание „Генерал-майор” от Международната академия за история и култура на Руското казачество. Удостоверението е подписано от президента на АИКРК  академик генерал – полковник А.В.Манин.

 

Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                                                     

     1-1 IMG_0741 Председателят на Управителния съвет на Общинска организация Русофили-Несебър Христо Николов връчи на Гергана Петкова – кмет на село Казашко* удостоверение за награждаването и  с академичното  званието „Генерал-майор”. Той беше упълномощен за това от Върховния куратор на Международната академията по история и култура на руското казачество /АИКРК/  академик генерал-полковник А.В.Манин.

Освен това, в изпълнение на проекта „Язык Пушкина – мир без границ” от Международния грантов конкурс  „Мы говорим по русски”, председателят на общинската организация  Николов връчи и официален плакет на Гергана Петкова за нейното активно участие в популяризирането на руския език у нас.

1-2 IMG_0767Учредителят на фестивала на бардовската и авторската песен „Есенен резонанс 2019“ Александър Кузнецов от Свети Влас изпълни на руски и български език авторски песни и песни от Владимир Висоцки, Булат Окуджава, Ада Якушева – своеобразен поздрав за хората в Казашко. Кузнецов дари книгата  си Сколько друзей – столько дорог“ и календара на „Есенен резонанс” за 2020 г.

Петкова представи новооткритата етноекспозиция след което заведе гостите до кръста-паметник край езерото, поставен в памет на основалите селото през 1905 г. Кръстът е дар от местния жител Владимир Карнеев.

За Гергана  хората казват: „Она не болгарка, она наша”. За жителите на селото тя е едновременно дъщеря, учителка, началник и тяхно дете. Тя е  „3 в 1”- и съдия, и прокурор, и адвокат.

Израснала в консервативната общност на древноправославни руски християни и сляла се с тях, до днес съселяните я подкрепят и преизбират за кмет вече шести пореден път. Винаги стоят зад нея с думите: „Держи крепко и не отступай!”. През 2016 г.  Петкова, заедно с учителя Владимир Стоянов, издават летописна книга за селото: „Казашко – минало, настояще и бъдеще”.

_______________________________________________________

*  Гергана Добрева Петкова е носител на почетния знак „В името на човечността” на Международната благотворителна фондация „Элита мира” с президент граф П.П. Шереметиев.                                                                                                                                                                             

  През 2006 г. в град Москва за високи заслуги за възраждане и опазване на традициите на казаците в България е удостоена от Международното казашко обединение със званието атаман и получава казашки чин „Есаул”, съпоставимо на „Майор”.                                                                                                                                       

  През 2012 г. става носител на ордена „Петро Сгайдачний”, връчен и от Южния оперативен окръг на казаците в Украйна, град Одеса.                                                                                                                                                                    

 През 2013 г. е наградена с орден  „Украинско казачество” за вяра, любов, чест и слава, за особен принос в развитието на дружбата между българския и украинския народ от Запорожкия казашки окръг в град Харков.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *