540W3815

ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ВДЪХНОВИТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКАТА ИДЕЯ

 

 

През 2020 година се навършиха 150 години от провъзгласяването на самостойна българска църква – Българската Екзархия, 180 години от рождението и 105 години от блажената кончина на Екзарх Йосиф I Български (1840-1915).

Портрет (1)По този повод три български културни и образователни организации – Софийската градска художествена галерия (СГХГ), Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ – Разград и Международният търговски и културен център Геопан – Бургас издадоха пощенска картичка с портрет на Екзарх Йосиф.

Доста необичайно днес, този тип възпоменание е много актуално преди век. Подобна възпоменателна картичка е издавана по повод 25 годишнината от възкачването на Йосиф на екзархийския престол през далечната 1902 г. (днес тя е колекционерска рядкост). Издаването й тогава съвпада и с избирането на Екзарха за патрон на Разградската гимназия, която носи неговото име с гордост до днес.

Софийската градска художествена галерия е съхранила в своя фонд забележителен  портрет на Екзарха нарисуван от  Иван Мърквичка. Той е изпълнен с маслени бои на платно с размери 110 х 90 см.  От него се излъчва духовната мощ на народен водач изявил своята обединителна роля за единството на Мизия, Тракия и Македония в годините когато се формира българската държавност.

Именно този портрет на Мърквичка e избран за възпоменателна картичка, която отговаря на европейските пощенски стандарти (размери 15/21см), а на гърба й е разположен обяснителен и посветителски текст заедно със знака на Българската екзархия от 1870 до 1953 г.

Издаването на възпоменателната картичка е радостен културен факт в нашето ежедневие. То показва, че забележителното дело на Негово блаженство Екзарх Йосиф I не е забравено, че неговото завещание има не само материални, но и духовни приемници, съобщават от Културен център Геопан  – Бургас.

Илюстрация: Портрет на Екзарх Йосиф I Български, художник Иван Мърквичка.  Маслени бои, платно, 110 х 90 см.  СГХГ, инв. № 2041

© 2020, издател: Международен търговски и културен център Геопан – Бургас, тираж 1000. Част от тиража е дарен на Генералното консулство на РБългария в Истанбул, за да стигне до българската културна общност в РТурция.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *