2021_11_30_Protest_v_Berlin_sreshtu_narushavaneto_na_choveshkite_prava_v_Severna_Makedoniya_8 (1)

БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ ПРОТЕСТИРАХА В БЕРЛИН СРЕЩУ НАРУШАВАНЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

 

Десетки българи присъстваха на първия от трите протеста, организирани от Инициативен комитет за защита на правата на човека ,,Шемето“. Той се проведе в Берлин въпреки лошото време. Протестните действия на студентите имат за цел да предизвикат вниманието на съответните европейски институции и международната общественост, заявявайки, че българският народ няма да толерира системното нарушаване на човешките права от страна на съседката ни и поругаването на български национални символи на територията на Република Северна Македония.

2021_11_30_Protest_v_Berlin_sreshtu_narushavaneto_na_choveshkite_prava_v_Severna_Makedoniya_6 (1)Отправена е петиция, в която се казва, че организаторите подкрепят усилията на Република Северна Македония за влизане в ЕС, но те няма да получат зелена светлина от София докато не бъде сложен край на дискриминацията на българи в РСМ. След протеста, петицията е подадена в Представителството на ЕК в Берлин.

Пример за подобно неприемливо отношение, според текста на “Обръщение на български студенти към Европейската комисия относно дискриминацията на българи в Република Северна Македония” е принуждаването на българи да се декларират като македонци по време на последното местно преброяване, както и отказването на работа на лица с българско самосъзнание, история и/или самоличност.

Следващите протести ще се проведат на 6-ти декември т.г. в Париж и на 15-ти декември в Брюксел с настояване за строг мониторинг от страна на ЕК относно нарушения на човешките права на хора, които се самоопределят като българи на територията на Република Северна Македония.

До сега инициативата е получила подкрепа от стотици българи в България и извън страната, както и в Република Северна Македония. Те потвърждават, че останалите протести ще се състоят и се очакват на тях още повече присъстващи.

 

Инициативният комитет за защита на правата на човека ,,Шемето“ носи името на родната махала на Яне Сандански.

Print Friendly

Автор: Инициативен комитет за защита правата на човека "Шемето"


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *