154a99a196f6c1ff8472ee4ed83ee2a0

БСП не отиде на форум на АБВ

БСП не отиде на форум на АБВ, подгряващ президентския „кастинг“

Първанов поднови канонадата срещу Плевнелиев и „министъра на войната“

Георги Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков. Сн. БГНЕС

Амбициите на бившия президент Георги Първанов за предстоящите президентски избори, свързани с евентуалната номицаия на Ивайло Калфин, засега не срещат ясна подкрепа от БСП. Двете партии проведоха в неделя паралелни конференции във Велико Търново – АБВ организира президентски дебат, на който социалистите са били поканени, но вместо това са организирали своя конференция “БСП- съзидание и съпротива”.

 

В лявото пространство не са водени разговори за обща президентска кандидатура, каза зам.- председателят на НС на БСП Янаки Стоилов, според когото обединяването на лявото пространство не трябва да е самоцелно. “В противен случай ще доведе до това, което представлява сегашната многоъгълна, модулна коалиция, в която участват почти всички партии в Народното събрание“, каза Стоилов, цитиран от БНР.

 

Организираният от АБВ дебат на тема „Президентът – гарант или риск за националната сигурност“ мина под знака на нападките на Първанов към настоящия държавен глава Росен Плевнелиев, министъра на отбрана Николай Ненчев и външния министър Даниел Митов.

 

Консултативният съвет за национална сигурност към президента в момента е трибуна за четене на мнения и организиране на скандали, коментира Първанов и настоя „незабавно да се промени начинът на работа“ на КСНС. По негови думи преди всяко негово заседание е необходима по- добра и обстойна подготовка. „По-важното сега е да се опитаме да променим закона. Сега Консултативният съвет за национална сигурност има правомощия да гласува единствено становища, които нямат законов статут. Трябва да работим в посока да променим този факт. Съветът трябва да може да приема решения, които да имат силата на закони“, настоя Първанов.
Силна държава означава модерна армия, каза той. “Отбраната трябва да се наложи като бюджетен приоритет. Успоредно с това нееднократно сме поставяли и въпроса за прозрачността при разходване на средствата за отбрана, който също продължава да е актуален“, коментира той.

 

Ако президентът в момента периодично излъчва сигнали, създаващи рискове за националната ни сигурност, то „министърът на войната“ и не греша като използвам това понятие – твърдя, че нашият „министър на войната“ с всичко онова, което прави, формира системно заплахи за сигурността на държавата, заяви още Първанов.
Той изрази съжаление, че по-слаб и по-вреден министър в новата българска история не сме имали. По думите му е недопустимо България да бъда въвличана като страна в отношения между държави като САЩ и Русия заради пристрастията на определени политически фигури. Самият той не приемал провежданата от месеци наред провокативна политика за засилено военно присъствие на наша територия във времето на изострени отношения между Запада и Изтока. Първанов не приема това, което е правело правителството, особено военният и външният министри, поощрявани от президента.

 

Както обикновено, Ивайло Калфин не влезе в тона на партийния си лидер.

 

„Инициирахме този дебатът преди президентските избори преди да се появят кандидатите на кастинга. Правим го, за да видим какво се случва, какъв държавен глава очакваме, какви са приоритетите и затова във Велико Търново е втората такава дискусия, свързана със сигурността. Относно кастинга, всички ще сме в журито, а като лично участие засега нямам намерение. Чудесно би било да подкрепим обща кандидатура с БСП, но ние ги поканихме да участват в нашия форум, а те насрочиха тяхно събитие паралелно с нашето в съседна зала”, коментира Калфин.

 

Той бе кандидат на БСП на президентските избори през 2011 г., спечелени от издигнатия от ГЕРБ Росен Плевнелиев. Впоследствие Първанов, който по време на втория си президентски мандат се посвети на партийно строителство, учреди партията си АБВ, която се превърна в конкурент на БСП.

 

Към момента нито ГЕРБ, нито БСП или друга политическа сила е посочила плановете си за президентските избори. Калфин официално отрича, че би бил кандидат на АБВ, но това вероятно ще се промени, ако бъде подкрепен и от БСП.

 

Дали БСП ще направи такава стъпка ще се разбере след конгреса й през месец май, когато предстои да се види дали Михаил Миков ще запази лидерския си пост или ще го отстъпи на Корнелия Нинова, която е по-склонна на съвместни действия с АБВ.

 

Както винаги на президентски избори, обаче, сметките на всяка голяма партия започват не със собствените й гласове, а с това за кого ще играе ДПС. Дали сега Доган ще подкрепи кандидат на левицата или на ГЕРБ, ще е едно от политическите събития на годината, които вероятно ще предопределят и бъдеща правителствена коалиция.

 

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов каза във Велико Търново, че до момента в лявото пространство не са водени разговори за обща президентска кандидатура. По думите му сега фокусът трябва да се фокусира върху други по-важни теми като политиката в здравеопазването, образованието и пр.

 

„С наближаването на президентските избори сме отворени за разговори. Такъв диалог е възможен към средата на годината”, допълни той, цитиран от БНР.
Янаки Стоилов заяви, че обединяването на лявото пространство не трябва да е самоцелно:“В противен случай ще доведе до това, което представлява сегашната многоъгълна, модулна коалиция, в която участват почти всички партии в Народното събрание. Тя си има своята лява фризура, но дясната продължава да се задълбочава в степен, по- голяма дори от последните години.“

 

“Ако се говори за лявото, то трябва да каже дали ще може чрез президентските избори да се оформи друга алтернатива за България, която да и даде друга перспектива”, каза той.
По отношение на предстоящия национален форум, по време на който ще бъде избран лидер на социалистите, Стоилов заяви, че пред новото ръководство е поставена задачата да възстанови доверието на хората към БСП. Той обаче не коментира въпроса дали би приел номинация за кандидат- президент на червените и дали се чувства готов да поеме тази отговорност.

Print Friendly

Автор: mediapool.bg


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *