5503

БСП алармира Европа за репресиите над неудобни журналисти

автор:Дума


Съдебната власт в България се използва от изпълнителната за репресии. Отнема се всяка свобода на словото, на различното мнение, наказва се този, който критикува. Обвиненията срещу Елена Йончева са част от репресивния апарат на властта и затова от БСП ще алармират няколко международни институции за случващото се в България.

От левицата изпращат писма до няколко организации – „Репортери без граници“, Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите. Същият сигнал ще бъде пратен и до посолствата на ЕС в България.

Няма да позволим върху Елена Йончева да се упражнява репресия и натиск, привличаме затова и международна подкрепа, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че процесът срещу журналистката е политически, а не наказателен.

Защо сега, след като делото КТБ се точи вече 5 години, попита Нинова. Тя припомни, че още преди пет години от левицата са поискали с писмо информация кои са политиците, за които прокуратурата твърди, че са получавали пари от Цветан Василев в брой. Вместо отговор, след 5 години идва обвинение към Елена Йончева. Въпреки че за тези 5 години тя нито веднъж не е викана на разпит, не е потърсена от разследващите.

Това, подчерта Нинова, е репресия заради нейната смелост да разобличи случаите на кражби във властта. Тя припомни разследванията на Йончева за оградата с Турция, за т.нар. „Кумгейт“ в Хасково, за строителството на магистралите. Тя си позволи да започне разследване за къщата на един политик в Барселона и да осъди този политик, допълни лидерът на левицата.

Това е причината днес тя да бъде съдена, убедени са в БСП. Нинова повтори, че Елена Йончева може да разчита на подкрепата на цялата парламентарна група и на ръководството на партията.

Този въпрос не е просто въпросът за защита на Елена. КТБ е ярък пример за задкулисие, за управление на мафията, хора, които стоят отзад и продължават да разграбват КТБ. Това е моделът на прехода, който продължава и днес, на който предлагаме да сложим край, обяви Нинова.

По думите й реакцията към случващото е тест за съпротивителните сили на нашето общество. Нинова е убедена, че българите имат тези съпротивителни сили. Можем заедно да отхвърлим режима на Бойко Борисов, завърши Нинова.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *