Бизнесменът Пламен Бобоков и секретарят по антикорупция на президента Пламен Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие по воденото срещу тях разследване, съобщава bTV.

Решението на Софийския градски съд е от 23 декември.

Припомняме, двамата бяха обвинени в престъпен сговор за предаване на поверителна международна информация, като досъдебното производство беше белязано от влизане на прокурори и на Бюрото за защита в президентството и от публикуване на комуникацията на двамата от страна на прокуратурата.

От СГС посочват, че производството продължава вече „1 година и 6 месеца, което е далеч над предвидените в цитираните разпоредби срокове“.

„В настоящия случай, в разглежданото досъдебно производство обвиняемите са двама, без да са налице многообразие на обвиненията, усложнени форми на съучастническа дейност. Не се установява и делото да съдържа значителен по обем фактически материал“, посочват от съда.

Бобоков и Узунов задържани за лобизъм и длъжностни престъпления

Бобоков и Узунов задържани за лобизъм и длъжностни престъпления

Претърсват се адреси в София и Пловдив

В мотивите на съда подробно са разгледани всички стъпки от разследването до момента, както и резултатите от редица експертизи. Заключението на магистратите е, че правото на ищците за разглеждане на делото в разумен срок е било накърнено, като това се е отразило зле на личността и психиката им.

Посочва се, че не се установява, че разследващите орган са взели всички мерки за осигуряване на своевременното, законосъобразно и успешно извършване на разследването, както и че в най-кратък срок са събрани необходимите доказателства за разкриване на обективната истина.

Разностранна кореспонденция между Бобоков и Узунов засичат разследващите

Разностранна кореспонденция между Бобоков и Узунов засичат разследващите

Искат материали от правосъдното министерство и от президентството

Представената справка, съставена от ответника, съдържа извънсъдебно признание, че след интензивните процесуално-следствени действия през юни и юли 2020 г., в продължителен период от време не е извършвано никакво разследване, до април и май 2021 г. (след получаване на книжата по настоящото дело), когато са разпитвани свидетели, изпращани са писма и е изискана информация от различни органи, посочват от СГС и допълват, че съвсем друг е въпросът, че нито се установява защо тази информация (от държавни органи) не е изискана преди 1 година, респективно защо свидетелите не са били разпитани през 2020 г., нито до колко относима и необходима за разследването е евентуално събраната информация.

Решението на съда подлежи на обжалване.