479-164256-1_wide-351x351

Бареков и Байрактаров дадоха вицепремиера Валери Симеонов на Цацаров

20476598_262701190887856_8160491587150065334_n

Евродепутатът Николай Бареков и журналистът и бивш народен представител Димитър Байрактаров дадоха на прокуратурата вицепремиера Валери Симеонов. Те поискаха в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров разследване на организирана престъпна група за трафик на нелегални мигранти, за чийто основни участници по думите им има обективни обществени съмнения, че заемат изключително високи постове в държавата като вицепремиери, министри и народни представители.

В документа са изброени конкретни примери за заловени от компетентните органи нелегални мигранти на територията на страната. „Важно е да се подчертае, че за нито един от първите четири случая до този момент няма никаква информация в публичното пространство дали и как е приключило досъдебното производство за всеки един от тях. Нещо повече, в обществото, както и в нас самите, се зараждат сериозни подозрения, че има разперен политически чадър за потулване на тези случаи с цел набавяне на имотна облага от група лица, участващи във властта”, пишат Бареков и Байрактаров в сигнала.

По думите им основание за тези съмнения дава и случаят със задържаното лице от партията-участник във властта „Национален фронт за спасение на България” с лидер  вицепремиера Валери Симеонов Анелия Велева , която единственo от групата лица, арестувани за трафик на нелегални мигранти, бе освободена, при това с най-ниска мярка за неотклонение – подписка.

„Анелия Велева е обявено първоначално за основен организатор на задържаната група с подозрения за извършване трафик на нелегални мигранти. Следва въпросът какво знае Велева и осъществен ли е политически натиск за нейното освобождаване? Не се ли създава и предпоставка за укриване на важна за следствените органи информация за лица, покровителствали трафика на нелегални мигранти,  заемащи високи постове в държавното управление?”, питат в сигнала двамата съвносители.

Бареков и Байрактаров настояват и за  извършване на надлежна и обстойна проверка на строителството на оградата на границата с Турция. Като подчертават, че вицепремиерът Валери Симеонов е основният инициатор за променени в разпоредбите на Закона за обществените поръчки, чрез което се даде възможност строежът на защитното съоръжение да се извършва без конкурс на фирми-изпълнители, отбелязват факта, че за организирането на нелегалния трафик на мигранти в повечето случаи се осъществява именно с транспорт на тези фирми.

Към сигнала е приложен и част от Договор на подизпълнител, от който се вижда, че този подизпълнител е извършвал дейност по изграждане на защитното съоръжение срещу възнаграждение от 20.00 (двадесет) лева на линеен метър – „цена почти тридесет пъти по-ниска от обявената по Договор с основния изпълнител”. Според Бареков и Байратаров  този случай отново поставя въпроса за качество и сигурността, която би следвало да обезпечи защитното съоръжение.

Посочен линк, отпращат към сайта за видеосподеляна Youtube, пък по думите им дава информация, че защитното съоръжение се строи от доброволен отряд, което според тях поставя огромна въпросителна за начина, по който са усвоени парите, които се твърди, че са изразходени за построяването на оградата.

Според Бареков и Байрактаров изнесената информация заражда сериозни подозрения, че изграденото защитно съоръжение се е превърнало в регулиращ център за платежоспособни нелегални мигранти, който се контролира именно от висши политически лица от партии в управляващата коалиция.

Поздрави, 
Пресцентър 
ПП „Презареди БГ“
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *