ABV_PKF_OBST

АБВ представи политически манифест за участие в изборите през 2019 година

Ръководството на ПП АБВ представи политически манифест за участие в изборите през 2019 година

Ръководството на ПП АБВ представи политически манифест – платформата си за участие в изборите през 2019 година, изготвен в резултат на двумесечни дискусии и анализи. Пред медиите зам.-председателят на партията доц. Христо Михайлов. Той е на мнение, че освен изборите по регламент – за европейски депутати и местни избори, българите може да се изправят пред необходимостта да гласуват и за народни представители.

Доц. Михайлов посочи, че чрез манифеста на АБВ, партията предлага на гражданите нов социален договор. „Във фокуса на този документ стои човекът. Убедени сме, че сегашните управляваща партия и парламентарна опозиция са партии на статуквото, партии, които не могат да предложат на българския гражданин ново ниво и достоен живот“. Зам.-председателят на ПП АБВ е категоричен, че средствата, които се разпределят по пера, не дават търсения ефект, именно заради липсата на държавност и това е проблемът на първо място, по оценка на АБВ.

“На второ място, това са значимите неотложни проблеми в икономиката и енергетиката. Проблеми, които трябва да бъдат решени по нов начин с високотехнологична икономика, с енергетика, която да гарантира сигурността на държавата и просперитета на икономиката на Р България. На следващо място като основен стълб стои проблемът с бедността, неравенствата и демографската катастрофа в страната. Следващ основен момент, който сме развили и разработили, това е новият модел на здравеопазване, на образование и на пето място стоят проблемите в контекста и на демографската катастрофа и икономиката, но сме откроили и отделили самостоятелен раздел за селското стопанство и за спасяване на българското село“.

В контекста на политическия манифест на АБВ зам.-председателят на партията Любомира Ганчева постави фокус върху демографската криза в България. Тя посочи, че смъртността у нас е с 60% по-висока от раждаемостта, което ни поставя на челна позиция в Европа в черната класация по отрицателен демографски показател.

И това далеч не е единствената черна класация с участието на държавата ни, коментира Ганчева – най-голяма бедност, най-голяма разлика в неравенството и т.н. И затова документът, който разработихме описва лостовете за справяне с всички тежки проблеми, каза тя. „Този документ е една битка за България, защото държавата е доведена до пълен икономически разпад.

Демографската криза може да се преодолее с работеща икономика. Ние сме единствената политическа партия, която водим битка за нова данъчна система. Новата данъчна система се изразява в това да се върне нормалността в данъчната система. Да не сме тази черна дупка в ЕС, в която плоският данък доказано само засилва бедността и неравенството. България е държавата на работещите бедни“, каза още Ганчева.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че в настоящия състав на Народното събрание статуквото не позволява намирането на този нов социален договор, който е нужен на българските граждани и примерите за провалена държавност са много. „Правителството взе едно унизително кадрово решение да изпрати Карина Караиванова, която по същество провали КФН и съсипа живота на 200 хил. български граждани, на престижно и високоплатено място в банка в Лондон.

На тези 200 хил. българи, които се чувстват ограбени, им казваме, че човекът, който носи основната отговорност чрез некомпетентност, неспособност, бива повишен и пратен на много високо платена работа. Всички си мълчат в парламента. Единствените, които реагирахме в понеделник, бяхме ние от АБВ. Второ – глобата за „Булгартрансгаз“, която ще платят отново българските граждани. В парламента отново има пълно мълчание.

И правителството трябваше да се пребори тази глоба да отпадне, защото е неоснователна“. Петков каза, че най-тежкият удар, нанасян на българската икономика и в случая, на енергетиката, е от последните дни. „Никой не взе никакви мерки и на 19 декември, след дълги преговори, председателството на Съвета и ЕП постигнаха предварително споразумение за директива и регламент за електроенергията. Пакетът за чиста енергия предполага през 2025 година да бъдат преустановени всички държавни помощи за ТЕЦ-овете, които работят на въглища.

Големият провал на българското правителство, в сравнение с това на полското е, че първо ние не съумяхме дори да се преборим да бъде прието предложението на ЕК, защото ЕК предлага държавите, които са с нисък БВП, със слаба икономика, да бъдат изключение от това правило. Второ – ние сме силно зависими от електроенергията, която ни предлага „Марица-Изток 2“, каза още Петков и прогнозира, че през 2025 г. страната ни ще бъде в енергиен удар и криза. Той коментира, че това е пример за поредната катастрофа на министъра на външните работи и на правителството като цяло. „Министърът на външните работи отговаря за цялостния преговорен пакет в ЕС.

За този провал трябва да се търси най-строга, жестока политическа отговорност. Всички евродепутати и на първо място тези, които са членове на Енергийна комисия, са виновни, Министерство на външните работи като координиращ фактор, Министерство на енергетиката и правителството като цяло“, каза още Румен Петков и добави, че заради подобни примери, ПП АБВ предлага нов социален договор, в центъра на който е поставен българският гражданин.

В отговор на журналистически въпрос, председателят на ПП АБВ каза, че партията има готовността да участва самостоятелно в изборите през 2019 г., като уточни, че тече активен диалог с други политически сили и НПО. „Амбицията ни е да стигнем до гражданите с конкретни политики, стремежът ни е да вкараме евродепутати, за които България е кауза.

Основната ни задача и амбиция е мобилизиране на структурите и действително структуриране на кандидатска листа, симпатизанти, членове, застъпници, които да ни дадат възможността да стигнем до широката общественост. За нас е важно да проведем дебат по политиката. Защото от този дебат се бяга повече от 10 години“, каза още Румен Петков

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *