Press-04_04_2018

АБВ настоява за оставката на постоянния представител на България в ЕС

Ръководството на АБВ: Председателството ни на Съвета на Европа бе безспорно от техническа гледна точка. Пропуснахме обаче Дунавската стратегия. Не взехме достатъчно отношение по мигрантския проблем.

АБВ настоява за оставката на постоянния представител на България в ЕС – Димитър Цанчев, заради провала на кандидатурата на Ивайло Калфин за шеф на ОЛАФ

Председателството ни нямаше някакви гафове, но въпросът е какво постигнахме. Приоритет беше Западните Балкани и тяхната евроинтеграция. От гледна точка на интересите на България интеграцията на Западните Балкани бе много важна и много добро постижение. За страната ни обаче имаше още един субприоритет – въпросът за Черноморското сътрудничество.

Очевидно, че при сегашната геополитическа обстановка някакъв сериозен напредък надали можеше да се очаква, но ние можеше все пак да повдигнем този жизненоважен не само за нас въпрос, а за редица страни в региона, както и за ЕС. Това заяви по време на пресконференция членът на ИБ на АБВ доц. Георги Кючуков. По думите му, въпреки ясно заявения от България приоритет, страните от Западните Балкани не получиха това, което очакваха. „Може би в настоящата геостратегическа обстановка това можеше само да се постигне. Те обаче дори не фигурират в Декларацията от София, дори не са наричани страни от Западните Балкани, а само партньори“, посочи той.

„В тази връзка твърдя, че освен точно определения приоритет, нашето председателство допусна и една тактическа грешка. Нямаше нужда наши представители да обикалят столиците на Западните Балкани и да ги убеждават колко полезно би било да са членки на ЕС и НАТО, в което те са убедени. Лобирането трябваше да стане в столиците на Западна, което щеше да има по голям ефект. Все пак смятам, че самото повдигане на въпроса за Западните Балкани един успех за нашата страна“, посочи още доц. Кючуков.

„ЕК и Съвета на ЕС системно избягват стартирането на дискусията за бъдещето на Европа от гледна точка на Брекзит и натрупването във времето на проблеми. Например проблемът, свързан с миграционната политика или по-точно липсата на миграционна политика и напрежението, което това предизвиква в европейските държави. Също така засягането на темата с Дунавската стратегия е голям пропуск.

Защото България, Австрия, Румъния са три дунавски държави. Дунавската стратегия можеше да придобие реална плът. Т.е. това са два пропуска, които са в резултат на липсата на политика от страна на европейските институции, свързани с Черноморския и Дунавския регион“, посочи от своя страна председателят на АБВ Румен Петков. Той постави и специален акцент върху разделението, което политиката по мигрантските въпроси поражда на Стария континент. „Безпокои ни факта, че по миграцията се търсят решения, които са  извънобщностни.

Германия обявява, че ще търси двустранни споразумения, което означава загърбване на общностния дух. То е  демонстрация на неспособността да се формира обща политика. Европа продължава да бяга от големия въпрос за отговорността за тази миграционна война, в която се намираме. САЩ и НАТО много бурно подкрепиха Арабската пролет. Днес обаче ние сме домакините на гостите от тази Арабска пролет. Въпросът за отговорността на това решение не се поставя. Ако ние не продължаваме да търсим отговорност от тези, които ни докараха 10 млн. мигранти, включително и персонална, значи Европа е в много лошо положение“, категоричен бе той.

Петков коментира иронично и поведението на Цветан Цветанов, който определи като основна опасност за България държави като Русия и Китай. “Ако някой от журналистите види Цветанов, нека да му каже, че Хо Ши Мин не е китаец. Той е управлявал Виетнам преди много години. Защото според мен Цветанов бърка днешен Китай с Виетнам, в годините на управление на Хо Ши Мин. Не може да се изправяме срещу Китай, който е инвеститор, едва ли не номер едно в съседните нам държави и после да питаме защо китайците ги няма тук у нас. Е как да ги има като имаме такива нелепи образувания в парламента си“.

В заключение председателят на АБВ настоя за оставката на постоянния представител на България в ЕС – Димитър Цанчев, който по думите му е направил всичко възможно, за да провали кандидатурата на Ивайло Калфин за ръководител на ОЛАФ. „Този негодник вместо да подкрепи кандидатурата на Ивайло Калфин, който имаше сериозни шансове за ОЛАФ, включително се постара и да не председателства Съвета, когато се обсъждаше този въпрос. Ако за външния министър, министър-председателя и президента на републиката ни това е приемливо, по-добре да закрием представителството си в Брюксел.

Да не се бориш за собствения си кандидат е национално предателство. Това е недопустимо. Хора с такъв тип нихилистично отношение трябва да получават заслуженото веднага“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *