RP_PKF

АБВ критикува Тръмп

Румен Петков: ПП АБВ настоява в декларация правителството да определи намерението за денонсиране на Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие като опасно и застрашаващо мира в Европа

ПП АБВ е сериозно обезпокоена от изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ ще денонсират Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков на пресконференция. Той е категоричен, че подобно действие ще отвори широко пътя към връщане на острата конфронтация и към връщане на надпреварата в ядреното въоръжаване, период, който от края на 80-те години на миналия век считахме за безвъзвратно отминал.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие днес гарантира не разполагане, не производство, а ликвидиране на определен тип въоръжение, посочи Петков. Той коментира, че такова въоръжение очевидно се възприема от администрацията на президента Тръмп и от самия президент Тръмп като нещо жизнено важно за САЩ, а това означава, че САЩ влизат в друга фаза на развитие.

„Недоумяваме това, че българското правителство, българските институции, българските политически партии досега не са изразили никаква позиция против такава стъпка. Мълчанието по такава ключова за Европа тема, п ри положение, че и Германия, и Чехия, и редица други европейски страни реагираха, това буди тревога и недоумение. Защото тази заплаха реално превръща България в потенциален плацдарм за военни действия, но и в обект на контрамерки“.

Според Румен Петков мълчанието от страна на българските институции по темата, означава, че текат действия и събития на втори план. А това  ще съсипе икономиката, туризма, селското стопанство в България.

Председателят на ПП АБВ настоява пред българското правителство за конкретни мерки:

  • Да определи намерението на президента на САЩ за денонсиране на договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие като много опасно и застрашаващо мира и сигурността в Европа. Всички резерви относно изпълнението на договора следва да се решат на масата на преговорите и българското правителство, българските институции, президентът и Народното събрание да инициират приемане на общи позиции в този смисъл, заедно с останалите партньори в рамките на НАТО и ЕС.
  • България трябва много ясно да декларира, че няма да приема на своя територия чужди ракетни установки или ядрено оръжие – освен, че разполагането на такъв тип съоръжения ще ни превърне в плацдарм, но и при съответните контрамерки, ще се превърнем в потенциален участник в конфликт, от който България няма никаква необходимост. Ще бъдат поставени под въпрос и сигурността, и икономическият потенциал за развитие на страната. България трябва да заяви, че така както преди ’89-та година на територията на страната ни не е имало чужди ядрени остановки, така за нас е абсолютно неприемливо и недопустимо отсега нататък да бъдат разполагани такива.
  • България да излезе с инициатива за преосмисляне на системата за европейска сигурност след преговори, подобни на тези, довели до създаването на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Нов процес „Хелзинки 2“ е необходим, с оглед настъпилите в Европа политически, икономически и социални промени след 1980 г. Балансът на сигурността в Европа трябва да се търси не със силови методи, не по пътя на изолацията и санкциите и ново въоръжаване, а с преговори и достатъчно силни политически механизми и гаранции.

ПП АБВ е на мнение, че поводът е изключително сериозен и следва да се предизвика сериозна обществена и парламентарна дискусия, за да може да се оформи една силна позиция, която гарантира националния ни интерес и обществената безопасност на българските граждани.

Зам.-председателят на партията Любомира Ганчева каза, че официалната позиция на ПП АБВ по намерението за денонсиране на Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие ще бъде предоставена на институциите, от които зависи защитата на националния интерес на България – на администрацията на президента, на правителството, на премиера, министрите на отбраната и на външните работи, на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *