Old_Pict_Nesebar2_2_1

Фотоизложба „Разказ за Несебър“ на 13 август

Безметежното минало на Несебър през обектива на арх. Николай Попов Фотоизложба „Разказ за Несебър“

 Вечният Несебър… Късче от миналото, настоящето и бъдещето, сякаш запечатано в капка кехлибар. Само светлината, която го огрява се върти в спиралата на времето и на нас ни се струва по-различен всеки ден, всяка година, всяко столетие… Вечният Несебър!

Струва ли ви се понякога, докато се разхождате в Стария град, че ако върнете часовника 60 години назад, всичко ще е различно до неузнаваемост, но и някак съвсем същото? Всъщност може би наистина е така. Гледайки фотографиите от цикъла „Разказ за Несебър“ на арх. Николай Попов, човек се потапя в безметежното минало на града, в онова спокойствие и естественост, които с носталгия си спомняме и за които понякога дори мечтаем. И се усмихва.

Защото такова е миналото, никога не се връща, но и никога не си отива. А и, както е казала Сюзан Зонтаг: „докато картините или стиховете не стават по-добри, по-интересни само защото са остарели, всички снимки са интересни и вълнуващи, когато са достатъчно стари“.

Фотографиите на арх. Николай Попов са точно толкова стари, че за някои от нас да носят спомени от младостта, а за други да са далечно и непознато минало. Това лято имат и годишнина – голяма част от кадрите са заснети през 1959 година, точно преди 60 години…

Old pict Nesebar1 2И, знаете ли, това са снимки, които имате нужда да видите. Надникнете през обектива на  арх. Николай Попов и ще ви се стори, че Несебър страшно много се е променил, но все пак си е останал съвсем същият – закотвен на брега край скалите като стожер на историята, морето и времето. Не важи ли същото и за хората, които виждаме по улиците?

Красивите момичета, които хапват миди край брега; елегантните дами на разходка сред живописните улици; курортистите, наслаждаващи се на лятото; старите хазайки, вечно заети с нещо; и рибарите в техния неспирен танц с морето. Рибарите… без които Несебър не би бил същият. А сред лицата от старите снимки нищо чудно да видите и някой ваш дядо, някой добър стар приятел, а защо не и някоя отдавна забравена стара любов…

Фотоизложба „Разказ за Несебър“

Организаторите канят гражданите и гостите на Несебър на откриването на интересната изложба-13 август- 19 часа

Изложбата ще може да се разгледа до 30 август.

Галерия „Павилион“, гр. Несебър

ул. Хан Крум 2 в Новия град, работно време от 10:30 – 22.00 ч.

Снимките са предоставени от Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”

за арх. Николай Попов:

Архитект по образование и първоначално занятие Николай Попов избира фотографията за своя съдба. Резултатът е изискана художествена фотография, изчистена от излишни подробности, с графично въздействие и висока естетика. Заради показаното майсторство още през 1951 г. арх. Николай Попов е удостоен със званието „фотограф художник”, а през 1961 г. и със званието EFIAP – екселенц на Международната федерация за фотоизкуство.

 

Print Friendly

Автор: melnicata.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *