20 общини в изключително тежко финансово състояние, Велинград пред фалит

    Източник: БГНЕС Община Велинград е изправена пред фалит. От вчера сметките й вече са запорирани. Това обяви след правителственото заседание финансист номер 1 Владислав Горанов, цитиран от БНР....
| Източник: NEWS.BG

 

 

20 общини в изключително тежко финансово състояние, Велинград пред фалит

Източник: БГНЕС

Община Велинград е изправена пред фалит. От вчера сметките й вече са запорирани. Това обяви след правителственото заседание финансист номер 1 Владислав Горанов, цитиран от БНР.

Общината има над 20 млн. лева задължения. В момента тя не може да се разплаща с училища и детски градини.

Горанов обяви още, че около 20 общини са в изключително тежко финансово състояние и ще имат нужда от финансово оздравяване.

На днешното си заседание правителството е одобрило промените в Закона за публичните финанси, с които ще бъде разписан механизъм за оценка и финансово оздравяване на общини с много големи задължения.

Общо около 160 млн. лева са просрочените задължения на общините. Владислав Горанов подчерта, че това обаче не е единственият проблем. Той посочи, че при одобрен оздравителен план, държавата ще може да ги подпомага с безлихвени финансови заеми.

По думите на Горанов огромните финансови проблеми обикновено стават ясни след местни избори.

Свършва мандатът на кмета. Той става, тръгва си и след него остава една фалирала община”, обясни министърът. Според него този проблем е могъл и е трябвало да бъде идентифициран доста по-рано. Ако това е било направено, можели да се предприемат съответните действия както на местно, така и на централно ниво.

Състоянието на Видин и Сливен в момента било най-сериозно, тъй като не могат да финансират нито детските градини, нито училищата.

Финансовото министерство ще одобрява оздравителните планове, но те ще бъдат предлагани от местните власти. Вдигането на местните данъци и такси също можело да бъде включено в тези планове.

Print Friendly
FacebookСподели