10 години музея на открито “Пчеларството от древността до днес”край Несебър

| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

Министър-председател,коронован за Цар, посреща и изпраща посетители в музея на открито “Пчеларството от древността до днес”.

 В южните склонове на Източна Стара планина,в остатъка от една борова гора е сгушен като оазис сред природата,единственият в България музей на открито “Пчеларството от древността до днес-Киров”.Пчелинът-музей се намира на  километър западно от курортния комплекс “Слънчев бряг”,край пътя за село Кошарица.Създател и негов собственик от 2001 г.е Кирил Киров от Несебър.Той е специално име в пчеларския бранш.

Именно от бранша е удостоен с признанието  за пчелар № 1 на 1999 и на 100-летието.Избиран е за министър-председател на пчеларите в България през 2005,а впоследствие,и за Цар на пчеларите.Церемонията по короноването му се състоя на 30 ноември 2009 в Патриаршеската църква на хълма Царевец във Велико Търново.

Бай Киро,макар и вече наближаващ 80-те,е сътворил на площ от два декара  кошери-експонати свързани с пчеларската история,и античен Несебър,засадил е медоносни храсти и дървета,в тревните площи са разцъфнали цветя.Отредено е място и за овощна градина,осеяна с пчелни кошери.В единия край на пчелина има  зеленчукова градина.Кокетен кът за около 100 гости допълва хармонията в пчелина,наричан райско кътче от чуждестранните туристи от цял свят.И тъй като с всяка измината година техният брой се увеличава с хиляди,с основание може да се каже, че тук е сложено началото на апи медения туризъм на България.

 Бай Киро сам развежда посетителите из музея.Отваря им един от експонатите представляващ стъклен кошер.Вади рамка с хиляди пчели по нея и ги целува с устни, гали нежно с ръка, взема пчеличка с пръсти и я поставя на ръката си или на желаещ посетител.Невероятно,но факт! Пчелите като омагьосани се подчиняват на нежния поглед на пчеларя.Посетителите виждат пчелната майка, цветния прашец, нектарът от който се получава мед, яйцата които снася майката и пилото от които се раждат пчеличките.

С кратка беседа, пчеларят с рамка с пчели в ръка се разказва за пътя на нектара, който пчелите събират от растенията до нашата трапеза. Десетки камери и фотоапарати запечатват тази необичайна гледка, за да я отнесат в различни краища на света и да я покажат на още много други люде, да разкажат това, което са видели и чули.

От музея по калдаръмена пътека, край жива ограда от медоносни храсти и цветя поставени в делви от троянска керамика,посетителите влизат в къта за гости.Там ги очаква медена питка,медена ракия-приготвена и подсладена с мед и медовина. Отпивайки от тези “питиета на боговете” и отхапвайки от медената питка гостите се наслаждават на вкусовите качества на българския мед, съдържащ аромата на разнообразната българска флора.

 Погледите им шарят по белосаните стени, покрити със стари керемиди и обогатени с пчелрски атрибути, стари български престилки и килими. Лястовици, загнездили се на тавана  на къта, по който висят още пчеларски атрибути, весело кръжат над главите им.Атмосферата се озвучава допълнително от гласовете на папагалчета, гугутки и гълъби разположени в кафезчета.Декоративни рибки и водни костенурки в аквариум допълват тази идилия.

На изпроводяк всеки посетител преминава край камината и мечока, който върти с ръка центрофугата за мед и се нарежда пред щанда с гърненца и буркани с мед. Взема си подарък за спомен и удовлетворен от това, което е видел и чул се отправя с групата си към автобуса или джиповете за сафари.

Основните посетители на музея са чуждестранни туристи.След престоя си в  България те отнасят със себе си освен гърненцето с мед и спомените за емоционалните си преживявания от Слънчев бряг и  Несебър.А бай Киро изпраща всеки с благопожелания и с очакване на нови гости през следващия сезон.

На снимката:

Председателят на Общинския съвет в Несебър  Благой Филипов връчи на Кирил Киров специален плакет ,с който той се удостоява за изключителния му  принос към развитието на фестивалния и конгресния туризъм в Несебър и по случай 10-годишнината на музея

                                                           

Print Friendly
FacebookСподели