„Стройтрансгаз ДЗЗД“ строи българския участък на „Южен поток”

  Спас Стамболски © БГНЕС Има избран строител за „Южен поток“ през територията на България. Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от компанията „Южен поток България“, на която...
| Източник: news.bg

 

Спас Стамболски
южен поток© БГНЕС

Има избран строител за „Южен поток“ през територията на България. Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от компанията „Южен поток България“, на която присъстваха председателят на „Българския енергиен холдинг“ Иван Йончев, ръководителят проекти в „Газпром“ Леонид Чугунов и шефовете на „Южен Поток България“ Иван Йончев и Игор Йонкин.

Избирането на изпълнител беше последната стъпка преди началото на фактическото строителство на газопровода, който ще пресече територията на цяла Северна България.
Изпълнител ще е консорциумът „Стройтрансгаз ДЗЗД“, в който влизат приближената до руския президент Путин компания „Стройтрансгаз“ и българското обединение „Газпроект Юг“. В българското обединение участват „Главболгарстрой“, „Технопроект“, „ПСТ Холдинг“ и др.

Както често се случва в договорките между България и Русия, цената на договора за изпълнение на проекта остана тайна, но по думите на Игор Йонкин тя е по-ниска от 3.5 млрд. евро. Възможно е проектът да се оскъпи заради инфлацията и все още неясните цени на някои от доставните елементи по тръбата.

За да участва в проекта България ще вземе заем от „Газпром“ при лихва от 4.25%, като се очаква проектът да бъде изплатен 22 години след въвеждането му в експлоатация. Очаква се заемът да има гратисен период до 2019 г., каза шефът на БЕХ Иван Йончев.

Първият газ по тръбата за България ще бъде доставен през втората половина на 2015 г. Оттогава по тръбата ще потекат 15 млрд. куб. м газ годишно, като до 2017 г. по тръбата ще потече целият обем на проекта от 63 млрд. куб. м.

В България ще има три компресорни станции с обща мощност от 300 мегавата. Дължината на трасето е около 550 км.

По думите на Леонид Чугонов България ще получава най-ниската цена на газ по продължение на тръбата, но се застрахова, че до 2019 г. има много време и че тогава преговорите трябва да се водят като се вземе предвид актуалната пазарна ситуация.

Print Friendly
FacebookСподели