„Разпродажбата” на Гърция започва

| Източник: Агенция "Фокус"

 „Независимая газета”

През следващите две години Гърция ще се нуждае от помощ на обща сума около 60 милиарда евро в допълнение към по-рано одобрения пакет от 110 милиарда евро. Министрите на финансите на ЕС трябва да съгласуват плана до края на месеца. Обмислят се няколко варианта за облекчаване на дълговото бреме на Гърция. В частност, Атина планира да получи между 15 млрд. и 30 млрд. евро от продажбата на държавна собственост.

Гръцкото правителство е готово да продаде своя дял в атинския курорт Mont Parnes Casino, хотели, както и да отдаде на концесия комплекс за почивка в голф игрище от световна класа на остров Родос.

„Сега е моментът да си купите част от гръцки остров”, коментират анализатори.

Гръцкото правителство има около 75 000 недвижими имота. Очаква се след няколко месеца за продажба да бъдат предложени първите 20-30 обекта. Според Аристотелис Каритинос, главен мениджър в Националната банка на Гърция, от продажбата на държавна собственост правителството се надява да получи от 15 милиарда до 30 милиарда евро. Все пак, властите трябва да се уверят, че инвеститорите няма да имат юридически или технически проблеми с недвижимите имоти, в които искат да вложат своите пари.

Предполага се, че правителството ще предпочете не да продава своята собственост, а да я отдаде под наем за срок от 30-40 години. Според анализатори този вариант се налага от политически съображения – на гърците ще им бъде обяснено, че инвеститорите само наемат земята, но не я владеят напълно. Освен това голяма част от държавната собственост представлява парчета от крайбрежната ивица, които може да се окажат твърде скъпи, за да привлекат купувачи.

Атина се надява да спечели и от така наречената обратна аренда. Гръцките власти ще продадат на инвеститорите държавни здания с условието, че властите ще наемат сградите.

Ще се окаже ли ефективна тази „разпродажба на Гърция”? Засега въпросът остава отворен. В същото време гърците нямат много варианти, за да се справят с дълговата криза.

В сряда вечерта във Виена министрите на финансите на страните от ЕС обсъждаха нов пакет с финансова помощ за Атина. Очаква се той да бъде съгласуван до края на юни. Основният играч е Германия. Именно германците сега се налага да бъдат увещавани, за да протегнат отново ръка на Гърция. Берлин настоява, че договореностите за нови траншове трябва да предполагат и отсрочка на връщането на вече взетите кредити. Против това е Европейската централна банка (ЕЦБ), която смята, че това може да има негативни последици.

От ЕЦБ гледат по-благосклонно на джентълменско споразумение – европейските банки може да се съгласят доброволно да финансират Гърция на сегашното ниво, като ще получат нови гръцки облигации за сметка на заплащането на старите.

Print Friendly
FacebookСподели