ШВЕЙЦАРЦИ СЕ ПОТОПИХА В АТМОСФЕРАТА НА НЕСЕБЪРСКОТО УЧИЛИЩЕ

| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

Петима учители от швейцарския град Винтертур и неговите околности посетиха СОУ”Любен Каравелов” – Несебър. Придружавани от директора на училището Тодорка Желязкова и преводач те разгледаха класни стаи и кабинети, спортните съоръжения, разходиха се из коридорите, водени от желанието да усетят автентичната атмосфера в българското училище по време на учебни занятия и междучасия.                                                                               

Гостите от Швейцария бяха впечатлени от организацията на учебния процес и най-вече от броя на учениците в училището като цяло – 1045 и в частност в следобедната смяна – около 600. Те споделина, че работят в държавно училище с 450 деца от детска градина до VI кл. и само в една смяна, като броят на децата в паралелка е 18.

Швейцарските учители наблюдаваха урок по география и икономика в V б  клас на тема ” Великите географски открития и съвременните географски изследвания” при преподавателя Мара Момчилова.

5-класниците впечатлиха гостите със своята дисциплина, активност, теоретични знания по предходни теми, работа с географска и контурна карта и типичното детско любопитство, свързано с великите мореплаватели, откриватели и изследователи на новите земи.

След урока швейцарците споделиха, че независимо от езиковата бариера (по време на часа нямаше превод) са видяли и разбрали това, което се преподава. В разговор с преподавателя по география те проявиха интерес към учебната програма по предмета, заявявайки, че при тях се набляга на практическата работа и умения.

Зададоха въпроси свързани с униформеното облекло, придвижването на децата до училище и тяхната сигурност, разгледаха материалната база в кабинета по география, впечатлиха се от експонираните по стените постери и табла от предходни часове. В свободен разговор те разказаха, че и при тях съществува проблем с дисциплината, свързан с интеграцията на емигрантите в училището.

                                                         Максим МОМЧИЛОВ

   

Print Friendly
FacebookСподели