Чуждестранни представители искат спокойствие за туристите в община Несебър

| Източник: ПОН

 По традиция, всяка година Община Несебър инициира среща с представители на дипломатическия корпус на основно представените туристически общности на територията на общината, туроперотари, полиция и пожарна. Тази година срещата бе организирана в по-мащабни размери  от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Независимо от това, дипломатите отново изразиха желание да разговарят лично с кмета Николай Димитров, който е запознат най-добре с обстановката в общината. Поради тази причина, те пристигнаха в Несебър и се срещнаха с градоначалника, за да обсъдят важни въпроси свързани с безопасността, сигурността, здравеопазването и добрите условия за почивка на туристите през летния сезон,съобщиха от общината.

 На срещата присъстваха Иймър Фрийл – втори секретар на Ирландското посолство, Инге Име – почетен консул на Норвежкото посолство, Ханс Шоу – почетен консул на Датското посолство, Джон О`Шонеси – почетен консул на Британското посолство, Константин Дараданов – почетен консул на Швеция във Варна, комисар Милен Димитров и началникът на РПУ Несебър – Стайко Манев.

 Най-важните въпроси, които интересуваха дипломатите, бяха свързани със здравеопазването, безопасността и сигурността на техните туристи. Николай Димитров разясни на гостите си, къде на територията на Община Несебър туристите могат да се възползват от услугите на здравно заведение, което покрива застраховките им. Относно сигурността градоначалникът обясни, че  на територията на Несебър и к.к Сл. бряг през летния сезон има достатъчен брой полицаи, част от които общината спонсорира и които работят заедно с местното „Звено за самоохрана” към Община Несебър, в което пък от миналата година има велопатрули. Благодарение на тези общи усилия през последните няколко година престъпността в района значително е намаляла. Относно притеснението на консулите и оплакванията на туристите от високите цени на такситата, Николай Димитров увери гостите си, че общинска администрация прави всичко възможно тази практика да бъде прекратена. На последната сесия, Общински съвет Несебър прие докладна записка, в която ясно е регламентиран тавана на цените – 3.00 лв. дневна и 3.50 лв. нощна тарифа. Веднага след приемането й, ДАИ и полицията, съвместно с общинска администрация правят проверки, а на нарушителите се съставят актове и дори се отнемат лицензи.

 Друг важен въпрос, който интересуваше всички консули, бе този свързан с чуждите инвестиции. Те споделиха, че за съжаление много недробосъвестни лица и фирми, подмамват чужденците да инвестират в даден имот, след което се оказва, че документацията не е изрядна. Кметът Николай Димитров поясни, че много добре е запознат с този проблем, тъй като много от тези хора са били при него, но за съжаление, чак след като инвестицията вече е направена. За това градоначалникът увери своите гости, че общинска администрация винаги е готова да помогне на всеки един инвеститор и да направи всички необходими проверки за съответния имот, преди сделката за него да бъде осъществена. По този начин, след направената проверка, чужденецът ще има яснота колко сигурна би била неговата инвестиция.

 На срещата бяха обсъдени и условията за почивка на чуждестранните туристи в Несебър. Заради хилядолетната история и богатата си култура, старинният град е предпочитана дестинация за туристи от цял свят. Именно поради тази причина задачата на общинска администрация не е само да управлява, но и да съхранява тези вековни паметници на културата за идните поколение. За това през изминалите няколко години, усилено се работи по проекти за реставрация и консервация на средновековните църкви, като целта е някой ден тези храмове отново да станат действащи, а през тях да се минава посредством „Духовен път”, който също предстои да бъда осъществен. Много са идеите на общинска администрация, относно това, как Несебър с годините да става  все по-привлекателно място, както за хилядите туристи, така и за местните жители. Кметът Николай Димитров изрази радостта си, че тези усилия не са само от страна на местната управа, а и на обществеността, имайки предвид доброто и ползотворно сътрудничеството на Общината със местното сдружение „Старият Несебър”, което непрекъснато генерира креативни идеи за по-доброто развитие на града.

 В края на разговора, Николай Димитров благодари на гостите си за ползотворния разговор и допълни, че Община Несебър винаги е готова да помага на чуждестранните граждани и ако при всяко свое намерение се допитват да местната институция, сигурността им ще бъда гарантирана за в бъдеще. Консулите също благодариха на домакина си, за съдействието, което общината винаги оказва и за доброто гостоприемство.

Print Friendly
FacebookСподели