ЦСКА триумфира с Купата на България за 20-и път

ЦСКА триумфира с Купата на България след победа с 1:0 над Славия във финала на турнира. В герой за „червените“ за пореден път се превърна звездата Спас Делев, който отбеляза...
| Източник: sportni,bg
ЦСКА триумфира с Купата на България след победа с 1:0 над Славия във финала на турнира.

В герой за „червените“ за пореден път се превърна звездата Спас Делев, който отбеляза единствения гол в 39-ата минута. Жосиаш Басо от „белите“ пък получи червен картон в 89-ата минута.

Финалът днес: ЦСКА срещу Славия Така момчетата на Милен Радуканов спечелиха този турнир за първи път от 2006 г. Това беше първи трофей за ЦСКА въобще от 2008 г. насам и драмата с отнемането на лиценза на клуба.

Благодарение на този успех, „червените“ ще стартират директно в плейофния кръг на Лига Европа през август.

Срещата започна доста нервно за ЦСКА. Момчетата на Радуканов допуснаха някои грешки в отбрана, които позволиха на славистите да създадат напрежение пред вратаря Иван Караджов. До реална опасност пред него обаче така и не се стигна.

В средата на първата част „червените“ се успокоиха, заиграха своята игра и взеха инициативата. Те обаче рядко достигаха до реални опасности пред вратаря на „белите“ Емил Петров.

Играчите на ЦСКА пробваха предимно далечни удари, които или излизаха в аут, или не представляваха опасност за Петров.

И двата отбора имаха претенции за дузпи през първата част, но съдията Ивайло Стоянов не даде нито едно подобно наказание.

Натискът на „червените“ постоянно се увеличаваше и така се стигна до 39-ата минута, в която падна и единственото попадение в мача.

Маркиньос се измъкна от защитата на Славия и сви топката към непокрития в наказателното поле Спас Делев. Бързакът от село Ключ необезпокояван вкара от няколко метра, което беше и седмият му гол в турнира.

При попадението му „белите“ претендираха за засада. Такава обаче не беше отсъдена от съдийската бригада и голът беше зачетен.

Малко след тази ситуация Славия можеше да изравни. Николай Божов се пребори за топката с Апостол Попов в наказателното поле на ЦСКА, но ударът на нападателя беше избит в последния момент от Иван Караджов.

През втората част „белите“ тръгнаха да търсят изравняването, но на няколко пъти се оголиха опасно в защита и позволиха на „червените“ да организират доста опасни контраатаки, които спокойно можеха да решат мача.

На три пъти Спас Делев оставаше сам срещу вратаря Емил Петров, но не можа да го преодолее за втори път.

Маркиньос и Грегъри Нелсън също имаха страхотни положения пред вратата на „белите“, но отново вратарят им беше безпогрешен.

Натискът на Славия беше хаотичен, но можеше да доведе до изравняване в 85-ата минута. Тогава Виктор Генев проби по левия фланг и центрира перфектно към Мартин Кушев.

Нападателят свали топката към Радослав Димитров, чийто удар беше отразен от Караджов. Вратарят обаче не успя да улови топката и тя отиде у Николай Божов.

Нападателят отново върна към Димитров, който обаче от 5-6 метра не можа да я насочи в мрежата.

Това беше последната реална възможност за Славия в мача. До края Басо си изкара червен картон за удар с лакът в лицето на Делев.

Така ЦСКА взе победата с 1:0 и триумфира с Купата на България за 20-и път. Този успех означава, че в последния кръг се запазва и интригата за четвъртото място в „А“ група.

За последната квота в евротурнирите ще се борят Локомотив София, Локомотив Пловдив и Черно море.

Print Friendly
FacebookСподели
Етикети: , ,