Цветлин Йовчев: Убеден съм, че ще успеем да намерим парите за заплащане на извънредния труд на служителите на МВР

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи, в интервю за предаването „Денят започва” на БНТ Водещ: В студиото вече е министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Добро утро, господин Йовчев. Добре...
| Източник: Агенция "Фокус"

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи, в интервю за предаването „Денят започва” на БНТ

Водещ: В студиото вече е министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Добро утро, господин Йовчев. Добре дошли.
Цветлин Йовчев: Добро утро на вас и на зрителите.
Водещ: Господин Йовчев, МВР днес уж има празник, обаче настроението май не е никак празнично. Да ви питам какво налагаше поставянето на тази лента, която да отделя журналистите от протестиращите?
Цветлин Йовчев: Ще отговоря на въпроса, позволете ми първо наистина да честитя празника на всички служители на Министерството на вътрешните работи, на техните семейства, да им пожелая здраве, лични успехи и да кажа, че съм горд с това, което правят те и съм горд да празнувам днеска с тях. Загражденията, които поставихме, причината за тяхното поставяне беше това, че особено през един от първите дни на протеста, така нареченото пиене на кафе имаше редица опити, включително за насилие над депутати, включително върху някои от депутатите беше упражнено такова насилие, хвърляне на тежки предмети, което е абсолютно недопустимо и поради тази причина разширихме зоната за сигурност, за да не допуснем някой от народните представители или някой от гражданите, които са в тази зона да пострада.
Водещ: Казахте вчера на пресконференцията, която дадохте доста обширна и съдържателна, че не достигат пари, трябват допълнителни пари, за да бъдат компенсирани служителите на МВР, които работят извънредно заради продължаващите над повече от 20 дни протести. Ще ви отпуснат ли пари от финансовото министерство, водихте ли вече такива разговори?
Цветлин Йовчев: Водени са такива разговори. Министър-председателят лично се ангажира с това нещо. Той е наясно с проблемите, които са в МВР, загрижен е от ситуацията и лично се ангажира с това да бъдат осигурени тези средства. Така че аз съм убеден, че ще успеем да намерим средствата, необходими за извънредния труд на служителите и то в едни кратки срокове.
Водещ: Смятате ли, че се справят вашите подчинени по време на протестите, господин Йовчев.
Цветлин Йовчев: Да, мисля, че се справят много добре и аз им благодаря за това нещо. Служителите на МВР изпълняват според мен перфектно задълженията си. Пазят спокойствие в една изключително тежка ситуация и въпреки натоварванията, които имат през последните , защото служителите на МВР са подложени на свръхнатоварване.И независимо от това, че прехвърляме допълнително сили от провинцията, за да усилим и за да успеем да освободим част от хората да успеят да починат поне малко, тъй като те са натоварени поне по 12, 16 часа, това е крайно недостатъчно. Въпреки всичко тези хора изпълняват дълга си, седят на мястото си, пазят спокойствие и успяха до момента много добре да опазят и сигурността на гражданите, включително и обществения ред.
Водещ: Сега, това, че прехвърляте сили от провинцията на мен ми направи много силно впечатление, особено комбинирано с изнесените от вас вчера данни, че около 1/3 от състава на МВР всъщност се състой от администрация, нали правилно съм разбрал от вашата пресконференция?
Цветлин Йовчев: Точно така.
Водещ: Добре де, след като казахте, че ще намалите броя на администрацията, това означаваше, че ще има съкращения в МВР или просто тези бройки ще бъдат преобразувани в оперативни служители?
Цветлин Йовчев: И двете са верни. Първото е, че ще трябва да се съкрати администрацията, защото не може едно такова тежко бреме да лежи върху министерството и този голям брои администрация показва едно неефективно управление на системата, едно неефективно разпределение и използване на ресурса. Така че този състав трябва да бъде сведен до не повече от 15%, същевременно трябва да се даде възможност на хората, които притежават необходимата квалификация да заемат такива позиции и такива длъжности, които пряко да са свързани с противодействие на престъпността и охрана на обществения ред.
Водещ: Как един човек, господин Йовчев, който, да кажем, стои на гише и дава личната карта, когато човек отиде да си извади в МВР се вписва след това като оперативен работник в министерството?
Цветлин Йовчев: Аз затова казвам, че не всички ще могат да вземат тези длъжности, а и не всички дейности, които са свързани с охрана на обществения ред и противодействие на престъпността са оперативни работници. Но това, което казахте е важен въпрос и той трябва да бъде дискутиран също. Аз мисля, че количеството на оперативните работници в момента не е достатъчно. След излизането на ГДБОП те са под 4000 за страната и за това ниво на престъпността това не е достатъчно, така че ще работим по увеличаване и /…/ на ресурсите в МВР, засилване именно на оперативно-издирвателната дейност.
Водещ: Имаше една статистика от преди няколко години, че на глава от населението съотношението полицай на глава от населението в България е, ако не на челното, то на челните три места в Европа и вие казвате, че са необходими още хора така ли?
Цветлин Йовчев: Не. Аз казвам,ч е трябва да се преструктурира Министерство на вътрешните работи, като в резултат на тази реформа количеството на служителите на МВР ще спадне в годините, но ще се засилят, именно ще се увеличат хората, които се занимават пряко с противодействие на престъпността и охрана на обществения ред. Има вътрешни ресурси, които ще бъдат използвани. Няма да увеличаваме състава на МВР, напротив – съставът ще се съкращава. Но тези съкращения ще направят по начин, който няма да доведе до резки сътресения в системата и имаме и конкретни идеи за това нещо. Например, след като се направи абсолютно необходимото съкращаване на администрацията, защото това е пряка загуба на ресурс, който е недопустимо да продължаваме по този начин. Но оттам нататък съкращаването и преразпределението на ресурсите ще бъде извършено постепенно, като темпът на назначаване на нови служите ще бъде през първите години доста по-малък от темпа на тези, които се пенсионират и напускат системата. Разбира се, това нещо трябва да бъде правено пак внимателно, защото не трябва да се разруши този баланс, балансът между служителите със стаж, особено до 8 години, със стаж между 8 и 16 години и над 16 години. Този баланс горе-долу трябва да бъде по 1/3.
Водещ: Вече казахте, че не достигат в бюджета на министерството над 90 милиона лева, нали така, ако не се лъжа…
Цветлин Йовчев: Да, точно така.
Водещ: … и при това МВР е министерството може би с най-голям бюджет в България. Как ще оправдаете искането на още пари от финансовия министър или пък от министър-председателя, с какви дейности, какви резултати, господин Йовчев?
Цветлин Йовчев: Това е едното, че аз наистина съм убеден, че ще покажем и ще дадем резултати и другото, което е средствата, които трябва да се отпуснат за министерството те трябва да бъдат наистина пари срещу реформи. Тоест тези пари, които се отпуснат в момента ще трябва да бъдат в един много разумен срок от една-две години да бъдат възстановени обратно в бюджета, тоест ние да направим икономия в следващите бюджети и това нещо може да се случи. Искам да ви кажа и, че ние направихме нещо друго. Ние вече преструктурирахме разходите на министерството и сме направили около, повече от 10 милиона ще направим икономии от това нещо, което е възможно в момента, разбира се, след като извършим структурни промени в министерството, след като наложим по-добра форма на управление на публичните финанси в министерството ще имаме възможност да съкратим и още средства. Така че тези неща са съчетани. От една страна ние правим реформа, преструктурираме средствата, за да освободим ресурс, тоест да се опитаме да попълним със собствени средства тази дупка, която се е отворила вече в бюджета от 93 милиона.От друга страна това е нещо, което ще искаме като средства от бюджета, то ще бъде за сметка на това, че сега ще направим реформи, които ще доведат до икономии в бюджета през следващите 1 или 2 години, за да не ощетяваме бюджета.
Водещ: Добре, направи ми впечатление, че програмата, която обявихте вчера не може да бъде разглеждана като краткосрочна. Това означава, че нямате притеснения за продължителността на мандата, смятате да изкарате целия, понеже някои от резултатите, казахте вие ще станат видни след 2 години даже.
Цветлин Йовчев: Вижте, всеки един министър в момента, в който стъпи на този пост, трябва да има ясна визия за това какво трябва да се направи в министерството. Аз имам тази визия и предложих в тази програма, която ще доведе до преструктуриране, реформиране на министерството и на цялата система и ще доведе до резултати. Тези резултати посочиха три хоризонта.
Водещ: Понеже господин Сидеров, лидерът на партия „Атака” ви поиска оставката затова ви питам.
Цветлин Йовчев: Ще се спра и на този въпрос, може би само да отговоря. Ще ви кажа, че всеки един знам какво трябва да направя, всеки един ден ще работя стъпка по стъпка без да губя мотивация, а колко ще бъде животът на това правителство ще го определи парламентът. И се надявам наистина, че това нещо, което ще започнем ще успеем да го довърши, ако не успеем да го довършим то ще дойде някой друг, който да го довърши. Но това, което го правим не го правим нито за политическа партия, нито за мен, а го правим за хората да се получи нещо. Господин Сидеров ми поиска няколко пъти оставката. Неговото мнение е, че МВР не се справя. Изслушах го внимателно, приемам, че всеки един народен представител трябва и може да критикува изпълнителната власт. Аз мисля, че министерството се справя добре в момента. Имаме много неща, които трябва да направим оттук нататък, но в това състояние, в което е мисля, че колегите перфектно си вършат работата.
Водещ: Да ви попитам господин Йовчев, вие сте, както се казва в системата на сигурността от известно време, от години…
Цветлин Йовчев: От 20 години.
Водещ: Моля?
Цветлин Йовчев: От 20 години се занимавам с това.
Водещ: Да… като полицаи най-грубо казано, да кажем. Ако господин Сидеров нямаше депутатски имунитет вие смятате ли, че имаше достатъчно основание полицията да го задържи?
Цветлин Йовчев: Вижте, не бих искал да коментирам такива казуси, защото това означава да коментираме хипотези. Коментирането на хипотези означава единствено едно нещо – да внасяме под някаква форма внушения да правим, не бива.
Водещ: Има гражданска подписка за сваляне на имунитета му внесена…
Цветлин Йовчев: Разбира се, това е гражданското общество. Гражданското общество е това, че гражданите могат да изразяват своето недоволство към депутатите, към изпълнителната власт, да казват своето мнение по различни въпроси и трябва да ги чуем, но наистина не бих искал да коментирам хипотези.
Водещ: Добре, разбрах ви. Сега една много пиперлива ли, не знам как да я нарека тази тема с подслушванията. Вчера ми направи силно впечатление, казахте броя на, само не можах да се ориентирам това е броят 1250 е броят на телефоните, които могат да бъдат подслушвани във всеки един момента, така ли?
Цветлин Йовчев: Да, не повече от това.
Водещ: И казахте, че в момента колегите, ваши думи бяха, колегите в момента са претоварени 4-5 пъти
Цветлин Йовчев: Да, вече не защото свалихме, това темпо е свалено и то ще се усети много скоро. Подслушванията…
Водещ: Значи във всеки един момент 5000-6000 телефона в България се подслушват.
Цветлин Йовчев: Това са възможностите. И това нещо, което ще направим е, че свалим драстично това ниво на подслушвания.
Водещ: Имате ли данни за всеки един от тези подслушвани телефони какъв е контролът на разпечатките или на разговорите, които са записани?
Цветлин Йовчев: Това са различни неща, които казвате. Значи, разпечатките, за които говорите може би имате предвид за това, което могат да предоставят като трафична информация мобилните оператори, това е нещо различно от подслушванията. За всяко едно от подслушванията се спазва закон, тоест има, е изготвено искане по надлежния ред, което е подписано от съответен ръководител на оперативна структура, по закон това е органът по член 13. След това има разрешение дадено от съдия, в което той с подписа си удостоверява, че мотивите отговарят на престъплението, което е посочено в искането, че за това престъпление могат да бъдат прилагани специални СРС-а. След което има подпис на директора на СДОТО, на техническата служба, която трябва да го изпълни, тоест, че има техническа възможност и след това има подпис на главния секретар и на министъра на вътрешните работи, които министърът разпорежда използването на СРС-а. И министърът разпорежда използването на СРС-а, когато са на лице всички тези атрибути, за които говорите.
Водещ: А назад във времето назначавали ли сте проверка дали това се е правило по този ред, който описахте вие във всички случаи?
Цветлин Йовчев: Аз съм убеден, че редът се спазва.Ако някой вече извън този ред е извършвал подслушване то това е друг въпрос и мисля, че има в момента проверка на прокуратурата. Нека да изчакаме какви ще бъдат резултатите и вече в зависимост от това ще трябва да се вземат съответните действия да се предприемат.
Водещ: Добре, казахте, че ще увеличите ефикасността на използваните СРС-а. Как си представяте това да се случи? Технически защо ще се случи?
Цветлин Йовчев: Ще се случи заради това, че хората, които обработват в момента настина резултатите от СРС-а ще бъдат оптимално натоварени, тоест те ще могат да си свършат работата. И този, който е заявил използването на СРС ще получи резултатите от него своеврменно, а не с голямо закъснение. Второто в много по-пълен обем и няма да се губи информация, както в момента се случва. И третото, когато се намали броят по този начин ръководителите от една страна ще бъдат принудени да определят свои приоритети и спрямо тези приоритети да прилагат СРС-а. От друга страна ще наложим контрол, в който по линия на и ГД „Национална полиция”, и другите ръководите в системата, които в края на краищата ще определят приоритетни цели,в резултат на това приоритетни дела, разследвания, разработки и СРС-ата трябва да бъдат насочени именно натам. Тоест това нещо е една допълнителна форма на контрол, която от една страна ще гарантира, че няма да бъдат използвани не по предназначение СРС-а, от друга страна ще даде значително по-висока ефективност.
Водещ: Наистина ли, господин Йовчев, ако човек реши може да хване недна отвертка и да повреди техниката, с която се извършват подслушванията?
Цветлин Йовчев: Не съм експерт и не съм наясно със случая, да ви кажа. Наистина не мога да ви отговоря на този въпрос, защото не съм технически експерт.
Водещ: Понеже звучеше много несериозно, когато това се появи в медиите.
Цветлин Йовчев: Знаете ли, все пак аз вярвам в обективността на прокуратурата, убеден съм, лично познавам главният прокурор и от срещите ми с него съм убеден, че това е един човек, който е почтен и, който ще направи всичко възможно наистина, за да се проведе една ефективна борба с организираната престъпност.
Водещ: Убеден ли сте в почтеността и в лоялността на хората, които в момента са ви подчинени, понеже имаше много критики, знаете, не си го измислям, към предишния, един от предишните министри, господин Цветан Цветанов, че е сложил свои хора, най-грубо казано в министерството и те са му лоялни, едва ли не ще саботират сегашната работа на МВР?
Цветлин Йовчев: Давам доверие на всеки на кредит, но в момента, в който установя, че има някакво поведение, което излиза извън рамките на законовите задължения на всеки един служител и на ръководно ниво ще го освободя, няма да се поколебая и за секунда.
Водещ: Имахте ли такива данни за шефа на СДВР и за няколко други…
Цветлин Йовчев: Не, шефът на СДВР беше освободен по други причини. Той е човек, с който аз съм работил добре, уважавам го като специалист, но наистина това, което се случи беше непростимо. Това означава, че трябваше да реагирам веднага, а дали има такива случаи, които вече съм освободил поради тази причина – има такива, но ще се въздържа да ги коментирам точно кои.
Водещ: А ще има ли още такива?
Цветлин Йовчев: Ако установя, че някои не е лоялен към системата и към закона ще бъде освободен веднага. На всички служители аз обяснявам едно – аз не искам персонална лоялност, искам лоялност към закона, към министерството, към колегите си да имат. Ако имат такава лоялност те ще останат и ще работят в министерството спокойно.
Водещ: Казахте, че ще въведете изследване с детектор на лъжата, периодично плюс това.
Цветлин Йовчев: Да.
Водещ: Така ли смятате да спрете порочната практика полицаите да заработват, грубо казано, не всички, някои от полицаите да заработват допълнително след работно време като вдигат палката и глобяват нерегламентирано?
Цветлин Йовчев: Това е само една от мерките. Но вижте, това нещо не може да бъде решено само по този начин. Затова казах, че трябва да работим по една цялостна програма за интегритет. Тази цялостна програма за интегритет няма да ни стигне времето да обясним наистина какво означава това и какви са стъпките, за да се изгради, но там трябва да се засили съпричастността на служителите към определени ценности – към министерството, като цяло, съпричастности към дейността, към резултатите от дейността. Това нещо изисква време.
Водещ: То изисква и финансово мотивиране, господин Йовчев, като че ли?
Цветлин Йовчев: Включително и това и затова трябва да работим много сериозно и не само заради това, за да намерим средства да се повишат заплатите на служители. Аз пак ще го кажа и пред вас: Служителите на МВР са може би най-ниско платените държавни служители в момента.
Водещ: Дори и след като се сметнат компенсации, пари за дрехи, за храна и всичко?
Цветлин Йовчев: Парите за дрехи на хората, които са на улицата са за техните униформи. Ако мислите, че това по някакъв начин може да повиши благосъстоянието им… Парите за храна са им обещани преди, обнародвана е наредба и след това им е казано, че няма пари и те няма да получат това и сега работим много активно. Аз пак ви казах, министър-председателят се ангажира с това, за да намерим тези средства. Защото не може едно обещание, което е поето към хората и това са абсолютно заслужени техни социални придобивки, които трябва да имат, да не се изпълнят. Аз лично ще правя всичко възможно оттук нататък, оптимист съм, че ще успеем да направим това за служителите на МВР.
Водещ: Добре. Боли ли ви, нещо като личен въпрос, неприятно ли ви е, че извадиха ГДБОП от МВР, така че не можете вече да влияете, да вземате решения за дейността му?
Цветлин Йовчев: Не, вижте, може би ще ви прозвучи странно, но за мен винаги е много по-важно системата като цяло да работи.
Водещ: Така ли ще работи по-добре, сигурен ли сте?
Цветлин Йовчев: Има много сериозни аргументи в тази посока и ако имаме време аз бих ги споделил с вас.
Водещ: Ако може накратко.
Цветлин Йовчев: Да. Вижте, например ГДБОП заедно със СДОТО са единствените специални служби в рамките на МВР. Тоест стилът им и методите им на работа са специфични и се различават от тези на европейските структури и тук са много по-близки до ДАНС. Второто, което е с едно такова обединение, ние в момента имаме ясно разграничаване на правомощия по отношение на борбата с корупцията във висшите етажи, до момента и ГДБОП и ДАНС работиха в тази посока. Второто, което е, че ние към момента не можем, пак във връзка с борбата с противодействието на корупцията не можем да отделим корупцията от организираната престъпност, защото по дефиниция това е характеристика на организираната престъпност. Събирайки ги на едно място ние ще получим този положителен ефект, в който примерно в тази насока ще имаме много по-добро взаимодействие и организация на работа. Втората сфера е борбата с международния тероризъм и екстремизмът. И третата, това са тежки икономически престъпление, които до момента и ГДБОП, и ДАНС работиха по тях. В момента аз очаквам наистина да започне и да имаме много по-добро взаимодействие, по-добра работа. Така че от тази гледна точка аз не се притеснявам. Искам да ви кажа, че МВР има достатъчно ресурси, ще ги реорганизираме и ще видите, че в един сравнително кратък период от време оперативно-издирвателната работа ще тръгне много по-добре и ще работим добре.
Водещ: Добре. Много ми се искаше да си поговорим и за този международен скандал с подслушванията, които избухна. За съжаление времето ни притиска страшно много, ще го оставим за следващия път.
Цветлин Йовчев: Ще ме поканите пак.
Водещ: Да. Благодаря ви за гостуването.
Цветлин Йовчев: Благодаря.

Print Friendly
FacebookСподели