ХРОНИКА НА ТЪГАТА, ПРИЧИНЕНА ОТ ВАНДАЛИ

| Източник: Д-р Георги Чалдъков

Пребития вчера в Поморие журналист….“защото пишел“……………..

 

Д-р Георги Чалдъков

 

Колкото повече се неолиберализира българското общество, толкова повече проявява биологично заложената агресивна енергия, която възражда вълка в човека. Homo homini lupus est стана ежедневие – побоища, убийства, грабежи, сексуални изнасилвания, трафик на хора, наркотици и оръжие. Настъпи ликокрация – власт на вълците (гръцки, lykos – вълк, kratos – власт), ликантропично общество, където правата на човека вълк, особено на Алфа вълка и Алфа вълчицата, са по-защитени от правата на човека човек. Роди се Homo vandalus – вандалстващият човек, разбойникът, който прогонва Homo sapiens reciprocans – разумният и съпричастен човек. Терорът на вандалщината шества в градове и села на България.

Германски племена, наричани „вандали“, са плячкосали Рим през 455 г. Етимологично, от тях идват думата „вандализъм“, която означава „желание да разрушаваш каквото е красиво и уважавано“.

Вандализъм, вандалствам, вандалщина, българската хроника на тъгата е потресаваща:

Стотици убити и хиляди ранени годишно при ППТ (пристъпни пътни произшествия).

… Студентът Стоян Балтов почина след побой пред дискотека „Амнезия“ в Студентски град в София на 5 декември 2008 г.

… Студентът Марио Данчев е убит с нож в общежитие в Студентски град на 29 февруари 2012 г.

… 16-годишната Велислава Цанкова и Марино Цветанов загиват от вандал, шофирал кола в гонка край пътя до ловешкото село Лесидрен на 11 август 2015 г.  „Жалко, че още не съм открила таланта си“ – пише в есето „Борете се за мечтите си“ чаровната като ангел Велислава. Ирония на тъгата: един невежа убива хиляди мечти.

21-годишната Женя Тодорова от Варна е жестоко убита с нож от дрогиран изрод на 27 септември 2015 г. във Варна.

15-годишно момиче е убито от друг изрод в двора на училище в Сливен на 6 ноември 2015 г.

… 64-годишният авиоинженер Чанко Стайков e пребит от 16-годишен вандал в автобус, пътуващ Бургас-Сарафово на 10 януари 2016 г.

18-годишният ученик Тодор Йорданов е убит от двама братя-вандали по обед  на 12 януари 2016 г. в центъра на Враца. „Враца е гробище за млади хора” – каза Грета, приятелката на Тодор. „Във Враца агресията е ежедневие… Повярвайте ми опасност има, но правосъдие няма. У нас всичко се оправя с пари“ – каза  брат му Ивайло. И хората излязоха на улиците и започнаха да протестират, докато настъпи справедливо наказание за вандалите. И София се присъедини с призива „България е Враца“.

Толкова много млади хора, убити от вандали, и никой бизнесмен не поиска оставката на министъра на вътрешните работи. За убийството на негов „агресивен“ колега това обаче направи един „футболен“ бизнесмен.*

Като си спомням мисълта на Зигмунд Фройд: „Както в злото, така и в доброто човекът може много повече, отколкото си мисли“, се ужасявам още колко „много повече“ зло може да направи човек, отколкото вече е направил?

Колкото и да сме зависими от биологичните ни гени, днес трябва все повече да усъвършенстваме нашите меми – гените на културата и морала.**

Послеслов

Вълците имат много строга йерархия, всички се подчиняват на Алфа вълка и Алфа вълчицата. В тази йерархия има и Бета вълк, който се грижи за всички,  друг – който се грижи за болните, и най-накрая стои Омега вълкът – жертвата, върху която всички в глутницата си изливат гнева. Йерархията на глутницата е може би модела, по който е изградена посткомунистическата ликокрация.

Властта на вълците е по-добре позната на поета Илиян Троянски – описана е във „Вълк“, „Ликантропия“ и другите негови стихове от  цикъла „Аз и моят вълк“, публикувани през 2009 г. Ето монологът на Вълка:

Животът ми съвсем не беше песен

и вълчият ми дял не беше лек,

но и с последния си дъх бих произнесъл:

Благодаря ти, Боже, че не се родих човек –

да мразя своите с такава дива радост,

да гоня плячката си с безпощадна стръв,

за да убия – без да бъда гладен,

преследван цял живот от жаждата за кръв.

При внимателно четене ще забележите, че Илиян Троянски пише и за бездушието на овцете – другата страна на ликантропията. Което означава, че към протестиращите във Враца и София трябва да се присъединят и други български градове и села.

Драги сънародници, нарушена е „мъдростта на тялото“ и душите ни, нарушена е личната и социална хомеостаза.*** Явлението е глобално, но рикошетът му в България е много тревожно изявен. Остава да се доверим на Фройд, че „и в доброто човекът може много повече, отколкото си мисли“. In bocca al lupo! (буквално: в устата на вълка) – така италианците си пожелават късмет. Crepi lupo! (дано вълкът да умре!) е отговорът на пожеланието.

___________________________________________________________

 

*За собственикът на модна къща „Агресия“ казват, че проявявал филантропия, докато не знам „футболният“ бизнесмен да е дарил нещо за здравето и образованието на Разград.

**Повече за човешката биология и култура пише в есето „Гени и меми“ в книгата „Любомъдри читателю“. Издателство Морски свят ООД, Варна. 2013. Стр. 96-98.

***През 1854 г. френският физиолог Клод Бернар предложи концепцията си за milieu intérieur (вътрешната среда) на организма. През 1932 г. Уолтър Кенън – префесор по физиология в Харвардския университет – замени milieu intérieur с homeostasis (стабилност, равновесие) в книгата си The Wisdom of the Body.

 

 

Print Friendly
FacebookСподели