Хотелиерите в Слънчев бряг започват сезона с протест

| Източник: Агенция "Фокус"
 Вместо с празненство хотелиерите в най-големия курорт Слънчев бряг ще открият новия туристически сезон с масов протест и блокиране на пътя Бургас – Варна. Той е планиран за понеделник, каза пред радио „Фокус” – Бургас Елена Иванова, председател на УС на „Съюза на собствениците” в комплекса.
„Сезонът започва с протест и може и да продължи с протест, зависи от реакцията.
Несъгласие имаме с държавата, с акционерното дружество и с политиката на община Несебър донякъде имаме несъгласие и това са трите структури срещу които протестираме. От една страна фактът, че държавата се крие и не решава проблема с инфраструктурата вече десет години. Един и същ проблем с едни и същи искания поставяме всеки път и то искания не в полза на едни или двама собственици, а искания в полза за нормалното съществуване на целия комплекс и нормалния туристически процес.
Ние не поставяме въпроса – чия е инфраструктурата, а кой ще я поддържа и кой има правата да я поддържа, защото ни сме дълбоко убедени, че улиците на този комплекс, тъй като това са улици, а не са алеи са собственост на Община Несебър като публична общинска собственост и те трябва да ги поддържат с цената на местните данъци и такси, които събират от Слънчев бряг.
От друга страна, тъй като община Несебър не го осъществява този процес „Слънчев бряг” АД, което едно търговско дружество изземва правата на общината и се вживява в ролята си на община, и започва да въвежда правила, които няма право едно търговско дружество да въвежда – регулиране на движението, транспортна схема, като паркоместа, като таксиметнрови стоянки и редица незаконни действия. И, разбира се, от трета страна е държавата, която не желае да реши въпроса, било защото не желае, било защото някой има изгода от това.
Дори и за съжаление в този кабинет, където много залагахме, че ще бъде решен окончателно казуса вече две години не се прави нищо”, каза Иванова. Тя обясни, че от събираната от хотелиерите такса инфраструктура, която е за ползването и поддръжката на инфраструктурата в комплекса нищо не постъпва в държавата, а постъпва в бюджета на едно търговско дружество, каквото е „Слънчев бряг“ АД. „Това не е държавата.
Това е търговско дружество, като моето и всяко друго в пространство, макар 75 % от акциите да държи държавата, но то не е държавата, а търговско дружество.Средствата се харчат от това дружество. Държавата не губи нищо и не печели нищо”, категорична бе Иванова. На въпрос дали са били изненадана от предложението на дружеството „Слънчев бряг” АД да станат член на техния съюз Иванова призна, че действително е била изненадана.
В „Съюза на собствениците” членуват над 95% от собствениците на хотели и заведения в Слънчев бряг – Изток. ”На нашето заседание на управителния съвет беше поставен въпроса от членове какви туристически обекти притежава „Слънчев бряг”, АД за да желае да стане наш член. При нас членуват не собственици на каква да е собственост, а собственици на туристически обекти – ресторанти, хотели, атракциони”, каза Иванова и допълни, че в случая „Слънчев бряг” АД, щом притежава само инфраструктурата са е едно инфраструктура дружество като ВиК, ЕВН или друго подобно.
„Ние това се опитваме да обясним. Това не е ръководството на комплекса, защото комплекса е частен. Било е ръководство на комплекса, когато той е бил държавен. Сега собствеността е частна”, каза Елена Иванова. Тя допълни ,че се надяват на този протест да бъдат чути от институциите. Протестите в предходни години за продажбата на терените под хотелите са дали резултат.
”В разгара на сезона да протестира капитала това не е случайно и толкова по-зле ако някой не реагира”, каза още Иванова. Протестът на собствениците на хотели е насрочен за понеделник от 11.00 часа .Митингът ще продължи час на главен път Бургас – Слънчев бряг, в района на централното кръстовище със светофарната уредба и пътя в посока на Несебър.
Катя НИКОЛОВА
Print Friendly
FacebookСподели