Турция свали руски Су-24 на границата със Сирия

| Източник: NEWS.BG

news.bg

Турски самолети Ф-16 свалиха руски боен самолет Су-24 „Фенсер“. Той е паднал на сирийска територия, съобщиха турските власти, цитирани от световни агенции.

Турски военен представител заяви, че самолети Ф-16 на страната са свалили летателния апарат, след като е нарушил въздушното пространство на Турция. Източникът добави, че Турция няколко пъти е предупредила самолета преди да бъде ударен.

В съобщение турската армия отбелязва, че самолетът е бил предупреден 10 пъти в рамките на 5 минути заради нарушение на въздушното пространство на Турция преди да бъде свален от бойни самолети Ф-16.

В съобщението се допълва, че самолетът е летял над турския град Яйладаги, който се намира на под 20 километра от границата със Сирия. Градът е в провинция Хатай.

Турски официален представител заяви, че два военни самолета са приближили турската граница преди единия да бъде свален.

Русия обяви, че един от бойните й самолети е свален от Турция.

Руското военно министерство потвърди, че е свален руски самолет от Турция и че може да докаже, че той е бил ударен в сирийското въздушно пространство по време на полета си. Обаче от ведомството отбелязват, че той е свален от земята.

Су-24 от руската авиационна група катастрофира в Сирия след стрелба от земята. Самолетът беше локализиран на височина 6000 метра. Съдбата на пилотите все още е неизвестна. Според предварителната информация пилотите са катапултирали. Обстоятелствата около катастрофата на самолета се изясняват. Руското военно министерство отбелязва, че по време на полета самолетът е локализиран в сирийското въздушно пространство. Това е регистрирано, казва се в съобщение на военното ведомство на Русия.

Междувременно CNN Turk информира, че единият от пилотите е в ръцете на тюркменски сили, които действат на страната на сирийските бунтовници.

Турска медия отбелязва, че руски военни хеликоптери търсят пилотите.

Двама турски граждани са пострадали от падащите отломки, съобщава телевизионният канал Ulusal.

Русия и Сирия използват такива самолети Су-24.

LCCSY информира, че той е паднал в сирийската провинция Латакия. Самолетът е паднал в района на сирийското село Ямади в област, известна като Тюркменската планина, която се намира непосредствено до турската граница. В района се водят боеве между опозицията и сирийската правителствена армия.

 

Сирийският център за наблюдение на човешките права уточнява, че самолетът се е разбил в планински район в северната част на провинция Латакия, където по-рано са били извършвани въздушни удари, тъй като проправителствените сили водят боеве с бунтовници.

Турската телевизия Haberturk показа кадри с пламтящия боен самолет.

Отделно от кабинета на премиера Ахмет Давутоглу обявиха, че министър-председателят е разговарял с шефа на Генералния щаб на турската армия и с външния министър относно ситуацията на границата. В съобщението не се споменава за сваления самолет.

Тази седмица Турция поиска свикване на среща на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъдят атаките срещу тюркмените в Сирия. Миналата седмица Анкара привика руския посланик, за да протестира срещу бомбардирането на техните села.

Анкара традиционно изразява солидарността си към сирийските тюркмени, които са сирийци от турски произход.

Давутоглу е наредил на външното министерство да се консултира с НАТО, ООН и съответните държави относно последните събития, допълват от кабинета.

Припомняме, в началото на октомври възникна напрежение между Турция и Русия, след като Анкара обвини Москва, че руски бойни самолети са нарушили турското въздушно пространство няколко пъти. Анкара заплаши да предприеме мерки, ако отново има нарушения. Миналият месец Турция свали безпилотен самолет, който също е нарушил въздушното пространство.

Print Friendly
FacebookСподели