Трима депутати от „Атака“ напускат парламентарната група

| Източник: vesti.bg

сидеровВалентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев обявиха днес решението си в Народното събрание

Тримата депутати от "Атака" - Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, дадоха брифинг в парламента, на който обявиха, че напускат парламентарната й група Тримата депутати от „Атака“ – Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, дадоха брифинг в парламента, на който обявиха, че напускат парламентарната й група
Депутатите Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев обявиха пред журналисти, че напускат Парламентарната група на „Атака“.

На спонтанен брифинг в парламента те се разграничиха от действията на „Атака“ от последните седмици, коитопо думите им са недопустими за цивилизована страна.

Тримата обясниха, че напускането на групата е дълго обмисляно решение. Валентин Николов посочи, че то е свързано с действията на партия „Атака“ и нейното ръководство на Великден при храм-паметника „Александър Невски“, на Атонския манастир, в Батак, разправиите с посланици на различни държави и „екшънът“ пред джамията в центъра на София (сблъсъците пред джамията „Баня Башъ“ на представители на „Атака“ с мюсюлмани по време на петъчната им молитва).

„Не емоцията, а чашата преля“, обясни той. Не може в съвременна, европейска България по този начин да се постъпва, с такива хулигански прояви и да се заклеймяват всички като терористи, ислямисти, добави Николов.

Той отбеляза, че тримата не са били уведомени за митинга пред джамията, но и да са знаели, нямало да присъстват.

Това, което се случи в последните седмици, води до лумпенизация на национализма като идея, каза Кирил Гумнеров. По думите му това е нещо, в което той и двамата му колеги не са съгласни да участват.

Според Гумнеров радикализацията на „Атака“ е опит партията да си върне рейтинга, но по думите му това води до укрепване на позициите на ДПС.

Гумнеров смята, че действията на „Атака“ от последната седмица са опит и за „извиване на ръце“ на правителството.

Огнян Пейчев обясни, че не може да понесе да бъде взривен етническият мир в нашата родина. Съученик съм с Волен Сидеров от първи клас, но явно не съм го познавал достатъчно, добави той.

Тримата депутати обявиха, че като независими народни представители ще гласуват по съвест. Не очаквайте да се вречем в любов на някоя партия, каза Валентин Николов.

Съзнаваме, че ще бъдем „заляти с помия“, защото познаваме стила и методите на ръководството на „Атака“, но ние няма да стоим със скръстени ръце, заяви той.

До момента ПГ на Атака има 20 депутати, с напускането на тримата ще останат 17.

Минималният брой народни представители за сформиране на група е десет.

До този момент независимите депутати в парламента бяха 14.

Print Friendly
FacebookСподели