Старият Несебър ще се опазва и управлява по световни стандарти

  Кметът на Община Несебър Николай Димитров потвърди казаното преди месец,че “Старият Несебър” ще се опазва и управлява по световни стандарти. Тогава в Стария град се състоя работна среща с...
| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

  Кметът на Община Несебър Николай Димитров потвърди казаното преди месец,че “Старият Несебър” ще се опазва и управлява по световни стандарти.

Тогава в Стария град се състоя работна среща с представители на всички заинтересовани страни и гражданството за състоянието и бъдещето на града,включен в Списъка на световното културно наследство.Този път кметът говори на среща с представители на обществеността в зала”Мелсас” на Община Несебър в новата част на града.Срещата бе по инициатива на ръководството на СНЦ “Старият град” и на нея бяха обсъдени проблеми за състоянието на града в началото на сезона,по-конкретно-за пропускателния режим и търговията на открито,както и в по-далечна перспектива.

  Един от въпросите бе за закъснелите СМР по ВиК дейностите заради които една част от улиците на града са разкопани.Кметът разясни,че закъснението се дължи на съвместната дейност с държавните органи,които са съфинансиращи изпълнението на проекта по ВиК.В същото време се ангажира довършителните дейности да приключат в съкратени срокове и изпълни ангажимента си в навечерието на 24 май,когато гражданите и гостите на града вече можеха да се движат по асфалтирани улици.

    Заедно със своя заместник по туризма Лазар Япаджиев и Ели Кирилова-директор на дирекция “Култура,образование и международно сътрудничество”,кметът информира за намеренията на общинската администрация да премахне търговската дейност,извършвана досега в някои от църковните сгради на територията на Стария Несебър.

    Стана въпрос и за развитието на поклоническия туризъм,направление,което се обогатява с всяка измината година за превръщането на Несебър в целогодишна туристическа дестинация.И за плановете в това отношение по създаване на маршрут за духовен път със съдействието на Националния институт за недвижимо културно наследство.Това е един от начините,по който държава, община и граждани  ще постигат консенсусни решения за съхраняването и развитието на града-паметник.

    В същото време кметът сподели,че има заинтересовани лица и групи,които систематично се опитват добрите неща да не се случват не само на полуострова,но и в новата част на града и в съставните селища на общината.Подобни опити са обречени на неуспех,а дейността по всички направления ще продължи на пълни обороти,съобразно компетенциите на изпълнителната власт.

                               

Print Friendly
FacebookСподели
Етикети: ,