Станишев „надъхва“ сините срещу ГЕРБ

News.bg Ива Иванова © БГНЕС Лидера на БСП Станишев призова всяка опозиция да се определи. Да заявиш, че си опозиция, означава противопоставяне, подчерта той. По думите му, той е готов...
| Източник:

News.bg

Ива Иванова

© БГНЕС

Лидера на БСП Станишев призова всяка опозиция да се определи. Да заявиш, че си опозиция, означава противопоставяне, подчерта той.

По думите му, той е готов да разговаря със Синята коалиция, а те дали са готови е друг въпрос.

Трябва да решат дали искат сваляне на това правителство или само да се наричат опозиция, каза Станишев и добави, че има страх от диалог.
„Какъв е този страх, ние сме демократична партия и те са демократична партия“, изрази недоумение Станишев.

За вота на недоверие към кабинета червеният лидер каза, че на следващата среща с ДПС ще има повече яснота. Въпросът е по-скоро тактически – дали да се иска вот на недоверие за цялостната политика, поясни Станишев. Той припомни, че когато премиерът Борисов поиска вот на доверие за цялостната политика му е заявил, че поема лична отговорност като премиер за направеното и това, което ще се прави нататък.

По думите на Станишев Борисов управлява еднолично като фирма, като едноличен търговец. Според експремиера това е управление на лъжите. Стоят много остро въпросите за неспособността правителството да провежда антикризисна политика. Правителствената политика според Станишев в морален план е политика на лъжите.

Той коментира още, че номинирането на Меглена Кунева за кандидат-президент не е изненада и я определи като добра, сериозна кандидатура. „Колкото повече активни и авторитетни кандидатури има, толкова по-добре за самата надпревара, тъй като това ще повиши избирателната активност и е едно от условията ГЕРБ да не постигне своя резултат, защото това е голямата цел на всички според мен“, добави Станишев.

По думите му в БСП също има много номинации – и чисто партийни, и извънпартийни, и че към средата на юли ще бъде взето решението за кандидатурата на БСП.

„БСП не може да е организация, която осигурява успех на някого“, подчерта Станишев. Той е категоричен, че всеки кандидат трябва да има ясни ангажименти към политиката, която ще води като президент и да има активно участие в кампанията за местни избори.

Станишев изтъкна, че БСП ще формулира очакванията си от бъдещия президент и поясни: Президентските избори не са въпрос само на избор на личности от типа харесвам повече Иван Иванов от Иван Петров. Трябва да са ясни основните изисквания – какъв да бъде, каква роля да играе президентът. Той трябва да бъде много активен, не само по въпроси като националната сигурност, външната политика, но и по всички стратегически въпрос да търси надпартийно съгласие, подчерта Станишев.

Образованието, демографската политика се превръщат във въпроси на националната сигурност днес и президентът трябва да ги поставя остро, защото самият има ограничени пълномощия, поясни Станишев. Няма нормално правителство, което да откаже да търси съгласие по тези стратегически въпроси, подчерта още той. Освен това важно е спазването на българската конституция, отбеляза Станишев. Някои кандидати за президент по същество или със своето поведение отхвърлят конституцията, добави Станишев и визира Волен Сидеров.

Лидерът на БСП каза, че във вторник ще бъдат изслушани юристите в парламентарната група по промените в Избирателния кодекс. Според Станишев има теми, които дават основание за сезиране на Конституционния съд. Припомняме, БСП вече веднъж сезира КС за кодекса, след което КС обяви някои от точките в него за противоконституционни.

Като такъв пример той посочи текстовете за гласуването на хората с увреждания. Според Станишев пред тях се поставят изкуствени прегради. 80-годишна баба трябва да иска справка от ТЕЛК, за да гласува при условията за хора с увреждания, посочи Станишев и коментира, че това е ограничаване на избирателните права.

Лидерът на БСП бе гост на конгреса на Отечествения съюз. В обръщението си към делегатите при откриването му Станишев припомни историята на съюза, създаден от партии с различни идеологии – комунисти, земеделци, офицери и интелектуалци, с една кауза – да се защити честта на България и да се създаде нова по-благоприятна алтернатива.

По думите на Сергей Станишев за това Отечественият съюз има много висока летва пред себе си и е марка, която задължава.

Станишев изтъкна и че тази организация е допринесла и не малко за мирния характер на прехода. Той не пропусна да разкритикува управлението на ГЕРБ. Това управление става все по-пагубно за България, заяви Станишев. Той припомни обещаното от премиера да направи България средно европейска държава и подчерта, че България все повече изостава.

Установен е едноличен режим на управление, който мачка всеки несъгласен, защото управляващите нямат друга опора за своето управление, каза Станишев.

„Колкото по-дълго остане на власт, толкова по-тежко ще е наследството от сегашния кабинет, толкова по-трудно България ще може да се измъкне от блатото“, заяви още Станишев.

Пред членовете на Отечествения съюз той подчерта важността на местните избори, както и че е много важен диалогът и надхвърлянето на тясно партийните интереси, в търсенето на най-добрите кандидати.

Почетният председател на Отечествения съюз Гиньо Ганев посочи като най-важна тревога това, че се ограничават конституционните права и свободи, както и съществуващия материален, социален и духовен недоимък.

Много важно е в местните избори да се намери това обединяване на различно мислещи хора и да се направят най-широко подкрепени местни коалиции, каза Ганев.

Председателят на съюза Симеон Симеонов определи като лъжа и измама твърденията на управляващите, че държавата излиза от кризата. По думите му кризата е всеобща, обхватна и се задълбочава.

Той подчерта, че на местните избори трябва да бъде спрян похода на ГЕРБ.

Print Friendly
FacebookСподели