Средновековно златно съкровище се завръща в Несебър

| Източник: ПОН

В Археологически музей – Несебър вече  се експонирана, а утре / 7 юни/от 17.30 ч. ще бъде официално открита изложбата „Средновековно златно съкровище от Несебър”.

 След повече от половин век тази изключително ценна находка идва в Несебър за три месеца и ще може да бъде видяна от жителите на града и от многобройните туристи. Средновековното златно съкровище от Несебър е открито през 1958 год. по време на редовни археологически разкопки в източната част на полуострова. Тогава проучванията са ръководени от проф. Иван Венедиков (София) и съкровището постъпва във фонда на Националния археологически институт с музей при БАН.

Сега то се завръща в Несебър благодарение на доброто сътрудничество между Община Несебър, музей „Старинен Несебър” и НАИМ – БАН. Очаква се за откриването на изложбата да пристигнат Директорът на НАИМ – доц. Людмил Вагалински и доц. Анелия Божкова, съръководител на проучванията в некропола на Месамбрия.

 Ценната находка се състои от две огърлици, два медальона, една висулка, пет гривни и шест пръстена, изработени от злато с общо тегло 275 грама. Открито е поставено в малка глинена каничка, покрита с глинена паничка. Съкровището, притежание на богат жител на Несебър, е натрупвано вероятно в продължение на дълго време и е било заровено в земята след средата на ХVІ век.

Print Friendly
FacebookСподели