Самоубийствен атентат разтърси Истанбул

| Източник: news.bg

 

Автор:

news.bg

 

 

Силна експлозия разтърси историческия площад „Султанахмет” в турския град Истанбул. 10 души загинаха, а 15 пострадаха при нападение на атентатор самоубиец, обявиха от турското правителство.

Повечето от загиналите са чужденци. По непотвърдена информация между шестима и деветима германци са сред загиналите.

Експлозията е станала до трамвайната спирка „Султанахмет” и Теодосиевата колона, в близост се намират Синята Джамия и „Света София”. Според частната телевизия CNN Türk взривът е бил в туристическия район в квартал „Фатих”.

Свидетели са заявили пред телевизията, че експлозията е била толкова силна, че е чута и в съседните квартали. Взривът е станал към 10:20 часа местно време.

Султанахмет е най-популярният сред туристите район в старата част на Истанбул, разположен в европейската част на града. Районът се нарича така заради едноименната джамия Султанахмет, известна сред туристите като Синята Джамия. Историческата част на района е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Според властите в Истанбул 10 души са убити, а най-малко 15 са пострадали. В съобщение от пресцентъра на управителя на града се казва, че причината за експлозията, типът на използвания експлозив и извършителите се разследват.

Атентатор самоубиец от сирийски произход стои зад взрива в Истанбул, обяви турският президент Реджеп Ердоган по време на обяд с турски посланици в Анкара.

Сред жертвите има туристи. От турското правителство обявиха, че повечето от загиналите са чужденци.

Вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш заяви на пресконференция в Анкара, че повечето от убитите при атаката са чужденци. Той разкри, че заподозреният атентатор е идентифициран от събраните човешки останки. Вицепремиерът добави, че атентаторът е роден през 1988 в Сирия.

По думите му двама от 15-те пострадали са в критично състояние.

Той потвърди, че става въпрос за самоубийствена атака.

Систематичните нападения в Турция продължават от 5 юни миналата година, изтъкна министърът и поиска по-голяма международна помощ и по-голяма координация в борбата срещу тероризма.

Ранените са откарани в намиращите се в близост болници. Някои от хоспитализираните са в критично състояние, разкриват от телевизия CNN Türk. Трима германски туристи са с леки наранявания. Южнокореец е пострадал при експлозията, обяви представител от дипломатическата мисия на азиатската държава в Турция. Има и ранени норвежки туристи. Турската медия „Доган” информира, че най-малко шестима германци, един норвежец и един гражданин на Перу са сред пострадалите.

Турският премиер Ахмет Давутоглу е заявил в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, че повечето от убитите са германски граждани, съобщиха източници от турския кабинет, цитирани от Ройтерс.

Давутоглу също е подчертал пред лидера на Германия, че ще бъдат споделени на германските власти подробности от провежданото от Турция разследване.

Българите в Турция да са внимателни, съветва Външно

Българите в Турция да са внимателни, съветва Външно

МВнР предоставя координати на дипломатическите ни представителства

Турският новинарски сайт DHA разпространи видео, на което служител на полицията избутва хора, заявявайки, че е извършена атака от атентатор самоубиец.

Свидетел заяви пред кореспондент на Ройтерс, че има части от човешко тяло на мястото.

На място бяха изпратени линейки и полиция, както и сапьорски екипи. Районът е отцепен.

Турският вътрешен министър Ефкан Ала е информирал премиера Ахмет Давутоглу за взрива. Министър-председателят свиква спешна среща за сигурност.

Миналата година в Турция бяха извършени две големи бомбени атаки. Повече от 30 души бяха убити при нападение на атентатор самоубиец от ДАЕШ („Ислямска държава”) в град Суруч до турско-сирийската граница през юли 2015 година.

Къде са турските знамена в знак на съпричастност, питат в Twitter

Къде са турските знамена в знак на съпричастност, питат в Twitter

Къде са турските знамена по профилите ви

Двама атентатори самоубийци се взривиха пред централната жп гара в столицата на Анкара, докато стотици хора се събираха за мирна демонстрация. Тогава загинаха повече от 100 души. Това беше и най-смъртоносната атака в Турция. Според прокуратурата нападението е проведено от местна клетка на ДАЕШ.

Print Friendly
FacebookСподели