Руски остров в центъра на Бургас

| Източник: "Руски дневник"

От няколко месеца в Бургас се е появил руски остров. Там посрещат с усмивка и изпращат с топли думи, които ти дават желание отново да го посетиш. На две крачки от Областната управа, в самия център на морския град, на 1 октомври 2015 г. врати отвори „Руска школа“, замислена като образователен център, но с много по-големи амбиции.
топ

По време на тест. Снимка: Филип Иванов
- Идеята беше на почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев и кмета на града Димитър Николов, които се обръщат с това предложение към Посолството на Русия. Организация по откриването и развитието на образователния център се осъществява от сдружение „Вместе-България“ – уточнява директорът Иля Шляховой. 

Тази институция е предвидена за обучение на руски деца, като програмата ѝ е по руски образователен стандарт. В момента учениците са 12, като по-голяма част от тях са на постоянно обучение. Останалите изучават определени предмети, тъй като са записани и в български училища. Възрастта на децата е от 6 до 16 години и са разпределени от 1 до 10 клас. В края на учебната година учениците ще държат годишни изпити в училището към руското посолство, откъдето е заимствана програмата му, и с което е подписано споразумение за сътрудничество.

Поради факта, че между Русия и България липсва междуправителствено споразумение, „Руска школа“ за момента не може да функционира като пълноценно учебно заведение, защото не преподава по българска програма и на местен език.

Както всяко начало, и откриването на „Руска школа“ не е било лесно. Екипът от преподаватели е твърдо решен да се справи с предизвикателствата. Осем души със стаж и опит са първите преподаватели. С изключение на един, всички са руснаци с педагогически дипломи, а рускоговоряща българка преподава по математика.

„Нищо не е лесно в началото. Борим се с проблемите. Първоначално очаквахме да имаме записани 30-40 ученици. Заради ремонта на сградата обаче отворихме малко по-късно“, уверява Иля Шляховой, който живее в България от 10 години и е научил български благодарение на съпругата си и общуването с бургазлии.

„За съжаление, за момента се налага образованието при нас да е платено, а много хора биха се радвали техните деца да посещават безплатно училище. И ние бихме искали, но в момента нямаме такава възможност“, добавя той. За следващата учебна година обаче заинтересованите в обучението деца са много повече.

Голям брой руски семейства, които смятат да се преместят в Бургас, сега вече са научили за образователния център и са спокойни, че децата им ще има къде да учат. Една от идеите на „Руска школа“ е, ако някой от учениците в един момент пожелае да се върне в родината си, да може да продължи безпроблемно образованието си и там.

 

Появата на руският остров в центъра на Бургас не е случайно, тъй като в областта на морския град живеят около 12 000 руснаци, най-голямата руска общност в България. Затова директорът има и по-големи планове. „Амбицията ни е да създадем голям културно-образователен център. При условие че руснаците идват в Бургас, ние искаме да създадем място, където можем да покажем руската култура и образование. Искаме да подкрепим и руските граждани и да споделим с българите своите знания и опит“, добавя той.

Сред идеите на „Руска школа“ е да се организират интензивни курсове по български език за руснаци, които, идвайки в България, да се чувстват по-комфортно. От тази година ще има и часове по руски като чужд език за българи.

„Руска школа“ работи от понеделник до петък. За децата, които учат в български училища, имат специален график. Мотото на преподавателите е „Да дадем качествено образование на децата“. Освен учебните предмети, образователният център предлага също и извънкласни занимания и то не само за деца, но и за по-големи.

В центъра се помещават Клуб по танци и съвременна хореография, ръководен от Ирина Дубровина, член на съвета по танцово изкуство при ЮНЕСКО; Клуб по шахмат; Клуб по карате, в който тренира трикратна шампионка на България във възрастова група 9-12 години; Кръжок по стъклопис и фотостудио. Факт е и големият успех на първия коледен спектакъл на студиото за театрално изкуство „Кръгозор“, организиран съвместно със „Руска школа“, който се състоя на 19 декември 2015 година.


„Благодаря на всички ученици и техните родители, на нашите преподаватели, на хората, които ни оказаха материална и финансова подкрепа, на всички наши приятели от Бургас и страната и им пожелавам от все сърце от името на колектива ни здрава, щастлива и успешна година“, изрази своята признателност и пожелания господин Иля Шляховой.

 

„Руски дневник „

 

Print Friendly
FacebookСподели