РДПБЗН – БУРГАС АПЕЛИРА:Поемете отговорност в грижата за Вашите близки!

| Източник: nrssebar-news.com

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

 

Есенно-зимният сезон се характеризира с постоянна употреба на отоплителни уреди, което води до повишен риск от възникване на пожари в бита. Особено уязвима е групата на възрастните и трудноподвижни хора. За периода от 01.10.2015 г. до 15.01.2016 г. на територията на Област Бургас са възникнали 456 пожара, от които 145 с материални загуби. Загинали са 7 човека, а пострадалите са 8. Причини за пожарите най-често са: неправилна експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди; нарушена техническа изправност на електрически инсталации, отоплителни уреди на твърдо, течно и газообразно гориво.

За изостряне на вниманието на обществеността, информация на пожарна тематика се публикува периодично във фейсбук страници и групи (“01 РСПБЗН-Бургас”, “РСПБЗН-Несебър”, “РСПБЗН-Царево” и “Приятели на бургаската пожарна”).  Чрез Домашен социален патронаж – Бургас са разпространени противопожарни правила до самотни и трудноподвижни хора.

За повишаване на безопасността на населението:

 

РДПБЗН – БУРГАС АПЕЛИРА:

 

АКО ИМАТЕ БЛИЗЪК ИЛИ СЪСЕД, КОЙТО Е ТРУДНОПОДВИЖЕН ИЛИ БОЛЕН (ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ) И ПРЕКАРВА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ВРЕМЕТО СИ САМ:

Обезопасете в противопожарно отношение дома му или окажете съдействие за това.

Особено важно в такива случаи е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението” на тел. 112.

При пушачи трябва да бъдат осигурени специални негорими съдове за събиране на угарки.

От решаващо значение е осигуряването на максимално безопасни отоплителни уреди, които да са поставени на безопасно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали.

Всички отоплителни уреди трябва да са стабилно укрепени, като затрудненото придвижване на Вашия близък край отоплителен уред не трябва да води до обръщане.

Подменете амортизираните и морално остарелите електро и отоплителни уреди и съоръжения с такива със съвременни средства за защита.

С времето изолацията на стари електрически кабели се износва и оголените или прогорели места могат да станат източник на запалване. Подменете ги с нови.

По възможност осигурете на Вашите близки допълнителна помощ в домакинството и съдействие при обезпечаване на личната им безопасност.

Поемете отговорност в грижата за Вашите близки!

РДПБЗН – Бургас

Print Friendly
FacebookСподели