Първанов – лидер на АБВ „в оставка“, партньорското споразумение с ГЕРБ – „замразено“

 Полина Паунова Снимка: БГНЕС Георги Първанов вече е председател на АБВ в оставка. Това обяви самият той на пресконференция след 3-часово заседание на Националния съвет на партията в петък, на...
| Източник:


Снимка: БГНЕС

Георги Първанов вече е председател на АБВ в оставка. Това обяви самият той на пресконференция след 3-часово заседание на Националния съвет на партията в петък, на която отправи критики към ГЕРБ и дори обяви, че смята подписаното партньорското споразумение за подкрепа към кабинета за замразено.

Според неофициална информация на Mediapool, Първанов предприема хода с оставката си, за да бъде избран отново на лидерската позиция, която сам изяви желание да напусне. Председател в оставка той ще остане до 25 април, когато всички членове и симпатизанти на формацията ще изберат неин лидер пряко в клубовете ѝ по места. Самият Първанов потвърди днес, че ако бъде номиниран за председател отново, ще приеме.

Преди седмица той първо обяви, че ще подаде оставка поради факта, че депутатите от ПГ на АБВ са подкрепили ратификацията на договора за посредничество с 4 международни банки при емитирането на до 8 млрд. евро дълг. Няколко дни по-късно обаче след заседание на Изпълнителния съвет на партията заяви, че „трябва да тълкуваме оставката като протест към онова, което става в парламента изобщо“.

„Потвърдих своята оставка като лидер на партия АБВ, партията ми я прие“, заяви в петък доскорошният президент. Тъй като обаче според устава на АБВ Националният съвет на партията, нито може да приема оставка, нито да излъчва лидер, органът на практика е само информиран за намеренията на Първанов, а той ще изпълнява лидерските си функции, но в „оставка“ до 25 април.

„Ние залагаме мощно на пряката демокрация в ръководството на партията и коалицията АБВ“, обяви Първанов. И добави, че скоро ще започнат номинациите за председател.

„Още утре няколко местни структури ще го издигнат отново“, коментира член на партията пред Mediapool.

„Нямаше как по друг начин да отиграе оставката си, тъй като чисто процедурно този въпрос не може да се реши без организиране на нов избор. Националният ни съвет няма такива правомощия“, обясниха от АБВ.

Ден след вота на 25 април, ще се проведе конференция на партията, на която ще бъдат съобщени резултатите от гласуването и ще бъдат обсъдени три теми – развитието на АБВ , резултатите от управлението и участието на АБВ в местните избори.

Споразумението с ГЕРБ „замразено“

След като изчисти въпроса за оставката си, Първанов обяви, че смята подписаното с ГЕРБ партньорското споразумение за подкрепа на кабинета за замразено.

„Подчертава се негативна тенденция в отношенията между партиите в коалицията, което ни дава основания да направим извода, че по този начин се обезценява и може да се обезсмисли партньорското споразумение между АБВ и ГЕРБ“, обясни Първанов.

Аз лично смятам това споразумение за замразено до получаване на доказателства за наличие на политическа воля от ГЕРБ да работи за партньорски отношения и формиране на политики, добави той и като негативен пример посочи „решенията, които Борисов предлага в сферата сигурност“.

„Бъчварова израсна политически, но извън персоналната страна на въпроса, начинът, по който премиерът прави нещата, е неприемлив. Борисов отново влиза в ботушите си от първия мандат – държи се авторитарно, решава проблемите еднолично и хаотично“, каза Георги Първанов.

По думите му няколко са червените линии. „Едната от тях е, ако се опитат да запушат мащабните реформи, които вече начерта в социалната сфера вицепремиерът и министър Ивайло Калфин. Някой греши, ако смята ,че АБВ може да бъде затворена в тясната социална ниша. Стават тежки необратими процеси в българската енергетика и не може всеки ден да виждаме кьорфишеци“, продължи Първанов.

Според него управлението започва да ерозира, а появилата се нестабилност не е заради АБВ. „Стабилност – да, но това не е достатъчно, къде е идеята за работещото управление. Опитахме се да подхванем по време на дебата за дълга голямата тема за модела на управление“, каза той.

Print Friendly
FacebookСподели