ПЕС с конкретен план за действие на срещата в Малта

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

„Имаме конкретен план за действие, които да предложим на срещата на върха. Вече разговаряхме по темата с арабските си колеги в Бейрут по-рано този месец, направихме конференция за Западните Балкани, където проблемът е сериозен, и днес сме на срещата в Малта. Ще подкрепим създаването на Европейски фонд за Африка от 1.8 млрд евро. Приветстваме подновяването на диалога между Европа и Африка.“, заяви Сергей Станишев по време на срещата на премиерите и партийните лидери от семейството на ПЕС часове преди срещата на върха за миграцията.

Конкретният план на социалистите включва помощ за икономическото развитие за страните, съседни на Сирия, и за Африканския регион; Сигурност и стабилност за хората, за да се върнат по родните си места; Мерки за узаконяване на миграцията и реадмисия. По отношение на ЕС социалистите настояват за справедливо разпределение на тежеста за бежанците между всички страни-членки, както и за значителна помощ и по-големи правомощия на държавите за укрепване на външните граници на съюза.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев и министър-председателят на Малта и лидер на Лейбъристката партия Джоусеф Мускат бяха домакини на срещата. В нея участваха и президентът на Европейския парламент Мартин Шулц, еврокомисарят Невен Мимица, премиерът на Словакия и лидер на СМЕР Роберт Фицо, премиерът на Швеция Стефан Льовен, премиерът на Чехия Бохуслав Соботка и лидерът на Гръцката партия ПАСОК Фофи Генимата.

Print Friendly
FacebookСподели