Пак ще се изработва ново туристическо лого

| Източник: mediapool.bg

Старите кладенци край Несебър

Този път няма да се дават пари, а професионално жури ще отсява проектите

Ново лого трябва да замени злополучното тип „яйца на очи“

След злополучно изработеното българско туристическо лого „яйца на очи“, което така и не бе използвано, Министерството на туризма обяви нов конкурс за „концепция за графична визия на туристическото лого на България“. Този път няма да се дават пари – нито от българския, нито от европейския бюджет (както беше с предишния кичозен знак, имитиращ при това казахстанското лого). Победителят обаче ще получи изработката на т. нар. brand book с графичната концепция и изисквания за използване на графичната визия на логото, която вероятно вече ще е срещу възнаграждение.

Освен това проектите ще се оценяват от професионално жури, в което ще участват представители на Националната художествена академия (НХА) и Съюза на българските художници (СБХ). В конкурса ще могат да участват всички желаещи.

Приемът на проекти започва от 5 февруари и ще продължи до 4 април 2016 г. на e-mail: logo@tourism.government.bg.

Намерението за нов конкурс за туристическо лого бе обявено от министъра на туризма Николина Ангелкова още в края на 2014 г., тъй като изработеното през 2013 г. злополучно лого не бе харесано от обществото. То не бе прието като официален туристически символ на страната ни и продължи използването на старото с жълто-оранжевата роза, което обаче се счита за архаично и недостатъчно атрактивно.

Логото „яйца на очи“ бе изработено от „Обединение за бранд България“ по общ проект за разработка на туристическия ни бранд срещу 1.6 млн. лв. от оперативната програма „Регионално развитие“. Ведомството бе обявило, че ще си търси парите от изпълнителите на злополучното лого, но така не стана ясно дали действително е предприело такива мерки.
Бранд стратегията, извършените анализи, авторската музика, слоганът – „Открий и сподели“ на български и „A Discovery to Share“ на английски език, разработени от фирмата, обаче се ползват и с тях трябва да са съобразени идейните проекти, които ще предложат сега кандидатите .

Задължително думата „България“ трябва да присъства в логото и за българския, и за английския вариант. Графичният образ трябва да се отличава с яснота и лаконичност, а всяко предложение да се предоставя в два варианта – цветен и черно-бял.

Новият конкурс ще премине в два основни етапа. В първия професионалното жури ще разгледа всички предложения и ще избере проекти за „късата листа“, която ще се представи на обществеността. Във втория етап на състезанието широко жури, в което ще бъдат включени представители на медиите, туристическия бизнес, рекламните и PR агенции, маркетолози, ще избере с тайно гласуване идеен проект за туристическо лого.

Професионалното жури ще се председателства от проф. Божидар Йонов, членове ще са доц. д-р Кристина Борисова (шрифт и калиграфия, НХА), Теодор Лулчев (графичен дизайн, НХА), проф. д-р Николай Младенов (ръководител на рекламно-информационна дейност, НХА), проф. Георги Янков (плакат и визуална комуникация, НХА), Любен Генов (председател на СБХ), Димитър Трайчев (член на СБХ и преподавател по графичен дизайн) и доц. д-р Стефан Серезлиев (преподавател по графичен дизайн, зам. -председател на Българската академична асоциация по комуникации). Опитът и творческият рефлекс на тези доказани в своята област имена, ще са гарант за качествено отсяване на проектите и за успешно преминаване към следващия етап от конкурса.

Състезаващите се на финала проекти ще могат да бъдат видяни от широката общественост в продължение на една седмица. Финалният етап от конкурса ще приключи до края на април, когато широкото жури от 15 души с представители на медии, бизнеса, маркетинг и комуникационни специалисти ще избере финалното туристическо лого на България от класираните от професионалистите проекти.

Подробна информация за отделните етапи на конкурсната програма, както и за критериите за изработване на нова графична визия, са публикувани на сайта на министерството.

Print Friendly
FacebookСподели