Очаква ни световна диабетна пандемия, предупреждават медици

Веселина Станчева 382 млн. души в света са болни от диабет. Очаква се до 2035 г. броят им да се увеличи с 55%, което показва, че ни очаква световна пандемия....
| Източник: NEWS.BG

Веселина Станчева

382 млн. души в света са болни от диабет. Очаква се до 2035 г. броят им да се увеличи с 55%, което показва, че ни очаква световна пандемия. В ЕС около 50 млн. души са засегнати от диабета.

Данните обяви националният консултант по ендокринология Сабина Захариева на кръгла маса в парламента на тема „Епидемията диабет – как да я овладеем?„.

Към днешна дата добрата новина е, че България вече има диабетен регистър. Една от основните ползи от регистрите е, че дават навременна информация за епидемиологията.

В България над 400 000 души са с установен захарен диабет. Проф. Захариева изтъкна, че диабетът убива толкова, колкото и СПИН-ът. Диабетът струва на Европейския съюз 50 млрд. евро годишно.

Според зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков всички сме не само потърпевши, но и участници в създаването на епидемията от диабет заради начина на хранене, на живот и грижа за здравето.

Общите усилия трябвало да бъдат насочени към профилактиката. Според Шарков през следващата година във фокуса трябва да са децата. По думите му стартът на диабета в детска възраст е много по-страшен, отколкото при възрастните.

Дискриминират децата с диабет в часовете по физическо възпитание в училище, сигнализираха на кръглата маса. Още…

Защитата на правата на гражданите в здравеопазването е един от ключовите приоритети на институцията омбудсман, обяви Мая Манолова. Тя обърна внимание на проблема с инсулиновите помпи, който от години чака да бъде решен. За първи път настоящият екип на Здравното министерство обаче подходил отговорно към този казус.

Пациентите не могат да бъдат делени на малки и големи, категорична е Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Тя призова обективно да се прецени как да бъдат отпускани инсулиновите помпи.

По повод Световния ден за борба с диабета, деца със заболяването измерват кръвната захар на народни представители, журналисти и гости в Народното събрание.

Размер на шрифта: a a a

По темата:

Print Friendly
FacebookСподели