От 18 юли „Гражданска отговорност“ – само по електронен път

Браншът има 45 дни да тества електронната полица Заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор” – Борислав Богоев, и представители на Асоциацията на българските застрахователи, на Гаранционния фонд, на Българската...
| Източник: INSMARKET

Браншът има 45 дни да тества електронната полица

Заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор” – Борислав Богоев, и представители на Асоциацията на българските застрахователи, на Гаранционния фонд, на Българската асоциация на застрахователните брокери, на Асоциацията на застрахователните брокери, на Асоциацията за застрахователна сигурност, на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, на Асоциацията за защита на пострадали при пътно транспортно произшествие, както и на Съюза на застрахователните агенти проведоха среща по повод готовността за стартиране на информационната система, чрез която ще се издават полици по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. Екип от софтуерната фирма „Мусала Софт СТЦ Интерпред”, който разработва системата, представи софтуера, както и нивото на адаптация на застрахователите към нея.

На срещата стана ясно, че няма нужда от отлагателен период и че системата може да стартира от 1 юни 2011 г. Предвижда се да има 45-дневен тестови период, за да се осигури възможност  всички  служители на застрахователните компании, на брокерите и застрахователните агенти да се включат в системата, както и да се обучат да работят с нея.

От 18 юли 2011 г. всички, които предлагат полици по „Гражданска отговорност”, ще трябва да имат готовност да ги издават само чрез системата. След въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира определен код (индивидуален номер на полицата) в реално време. По този начин ще отпадне необходимостта от отчитане на полиците и ще се прекрати лошата практиката на отчитане на полиците с голямо забавяне. До 25 юли т.г. всички полици, издадени на хартия, трябва да бъдат обработени от застрахователите и отчетени в Гаранционния фонд посредством новата система.

Електронната полица ще даде възможност да се засили и контролът по отношение наличността на „Гражданска отговорност”, тъй като всяка полица от момента на издаването й в реално време ще се отчита в системата. Друго предимство за потребителите с новата информационна система е възможността за изграждане на системата „бонус-малус”. В нея ще бъдат заложени критерии, които ще влияят на цената на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата и причинените щети. Системата ще позволи да се намали и времето за издаване на полицата, тъй като, веднъж въведени, данните за МПС и собственика ще се актуализират при всяко подновяване на полицата.

Така ще се минимизира и възможността за допускане на грешки при въвеждане на данните.  
Днес стана ясно още, че Гаранционният фонд е издал и първите три сертификата на застрахователи за новата система - това са „Булстрад“, „Български имоти“ и „Евроинс“. Предстои в следващите дни сертификати да получат и онези от компании, които са преминали тестовите изпитания на новата система. Утре представители на Комисията за финансов надзор, Министерството на вътрешните работи, Гаранционния фонд и Асоциацията на българските застрахователи ще дадат още информация по старта на новата система.

Print Friendly
FacebookСподели