Община Несебър:ТВ 7 стартира мръсна предизборна кампания в Несебър

| Източник: ПОН

Политическа агитация и манипулации чрез предаването на Бареков,според  община Несебър:

 Частната електронна медия, ТВ7, започна преждевременна и непочтена предизборна кампания в Несебър. След като в продължение на 2 години медиите, известни с връзките си с групировката „Пеевски-Кръстева” и банкера Цветан Василев, неистово оплюваха местната власт, в полза на корпоративната партия „ДЕЛА” на олигарха Чочо Александров, на 3 юни 2011 г. телевизията си позволи да прекрачи всички граници на професионалната журналистическа етика и да се изяви като едно откровено пропагандно средство за политически шантаж. В предаването на водещия Николай Бареков „Гореща точка”, съвсем тенденциозно, ефирното време бе използвано единствено и изключително за грубо охулване, оплюване и оклеветяване на кмета на Община Несебър  Николай Димитров.

Основен гост на водещия бе лидерът на бизнес партията „ДЕЛА” Атанас Терзиев, заедно със свои подгласници и агитка от едно близко село. Обявената предварително тема на откритото студио на ТВ7 за Несебър бе „Уникалният политически модел в община Несебър”, но вместо някакви задълбочени  и обективни политически анализи, водещият и гостите се надпреварваха взаимно в това, кой ще изрече повече лъжи и клевети по адрес на действащия кмет Димитров. Определено впечатление направи активността на Бареков, който даде всичко от себе си, за да внуши на аудиторията, как в никакъв случай не трябва да се гласува за Николай Димитров на предстоящите избори, като в тирадите си бе допълван словоохотливо от кандидата за кмет Атанас Терзиев.

 Безпочвените обвинения в бездействие и „феодализиране” на общината от сегашната местна власт, бяха гарнирани с обвинения, че именно Николай Димитров „купувал” гласове, използвайки социалните помощи, които се гласуват от Общинския съвет на нуждаещи се граждани. Това обвинение, отправено още в началото на годината от ДЕЛА, е цинична и арогантна обида, както към стремежа на Общината да изпълнява социалните си ангажименти, така и към най-слабите социални слоеве, като пенсионери, болни и безработни граждани, които действително не от вчера и днес разчитат на отпусканите по утвърдени правила помощи.

Още преди няколко месеца, за да се спре с подобна манипулация, Николай Димитров излезе с предложение пред Общинския съвет да се прекрати отпускането на всякакви социални помощи до приключването на местните избори, за да не се дава повод за спекулациите на Терзиев и кръга около Чочо Александров с тази вредна агитация. Преценявайки, че това може да се отрази пагубно на съдбоносната за мнозина болни и възрастни хора подкрепа – Общинският съвет не прие предложението на Димитров. Това обаче не се спомена от Бареков и агитката. Заради отправяните си откровени клевети, чрез медиите, Атанас Терзиев бе даден под съд за клевета и бе осъден от кмета на Общината Николай Димитров.

 Престъплението, наречено „купуване на гласове”, което словоблудствено бе преписвано на Димитров и местната власт в Несебър има своята история. За съжаление, именно Община Несебър стана поле на престъпно „купуване на гласове” и една от малкото общини в България, където това инкриминирано и вредно явление бе доказано от МВР и Прокуратурата и осъдено от съдебната власт. Политическата сила, която бе замесена в престъпната сделка с избиратели, е именно ПП ДЕЛА, с лидер Атанас Терзиев. Може да се каже, че 3-те съветнически места за бизнес-партията на Чочо Александров в Несебър са спечелени именно с помощта на подкупени избиратели. Разбира се, този позорен акт също услужливо не бе споменат от Бареков и екипа на ТВ7, а вместо истината, на зрителите се поднесе пошъл бульон от личностни и злостни квалификации.

 В предаването бе умишлено отклонено участието на жители от Стария Несебър, които са поискали да се дискутира, защо бяха съборени техните етажи, а в същото време не се прилага закона по отношение на веригата от жилищни комплекси на Чавдар Александров, които функционират незаконно. Тези комплекси от години изливат фекалиите си директно във водите на р. Хаджийска, която се влива в морето на плажа в Слънчев бряг! Вместо да засегне този сериозен екологичен и корупционен проблем, Бареков призова Прокуратурата да разследва Николай Димитров за „забавяне строителството на пречиствателна станция в Слънчев бряг”, без това изобщо да е вярно!?

 Тенденциозността на предаването се подкрепя и от факта, че позицията на Николай Димитров, относно основни проблеми на общината, дадена специално за предаването и заснета от ТВ7, беше грубо манипулирана, а нейните акценти въобще не бяха представени и излъчени като контрапункт. Това говори, че тази „медия” не се стреми към обективност и не спазва Етичния кодекс на българските медии, както и Закона за радиото и телевизията. Община Несебър ще сезира с остър сигнал Съвета за електронни медии /СЕМ/ за всички нарушения, а засегнатите страни ще преценят, дали да не заведат персонални съдебни дела за клевета и обида.

С предаването си „Гореща точка”, Николай Бареков може би обслужва всякакви други интереси, но не и тези на задълбоченото и безпристрастно представяне на дадени проблеми пред обществеността. Многократно Община Несебър е алармирала, че започнатата промяна в стила на управление през последните 4 години не е удобна на олигархо-криминалните структури, свикнали да контролират и източват местните ресурси в продължение на десетилетия, разчитайки на корупционна среда и беззаконие в страната. Последните предавания на ТВ7 от Несебър красноречиво доказват това!

 За пръв път в Несебър бяха прекратени договорите с големи силови структури и охранителни фирми. За пръв път бяха въведени правила на прозрачност и антикорупционни практики. За пръв път бе въведена обратна „гореща” връзка, за сигнали за бездействие и корупция на общинска администрация и съветници. За пръв път Общината прояви загриженост и ангажименти за преодоляване на натрупаните с десетилетия проблеми със строителство в Стария град и въвеждане на ясни правила и режим на управление, съвместно с държавата в лицето на НИНКН и М-во на културата.

 За пръв път Община Несебър прекрати един откровено вреден, както за Стария Несебър, така и за цялото общество договор за продажба на около 21 дка земя на историческия полуостров с цел застрояване от голям холдинг. Това, буквално в последния момент, спаси Старинния град от изключване от патримониума на ЮНЕСКО, като град-паметник на световното културно-историческо наследство. За пръв път на територията на Общината бяха построени 4 нови детски градини и се ремонтираха още много други такива, както и социални домове, читалища, клубове, спортни обекти, инфраструктура и т.н.

 Информацията за всичко това бе „спестена” от Бареков и сие, за сметка на волнодумното и неоснователно охулване на общинската администрация и кмета. Подобна практика не ни учудва никак, имайки предвид тесните връзки между собственика на ДЕЛА – Чочо Александров и банкера Цветан Василев, известен като собственик на ТВ7.  Въпросът е, каква е точно сделката между двамата олигарси за овладяване на Община Несебър и каква ще бъде цената, която местните жители ще трябва да платят, ако този тъмен и зловещ сценарий успее.

 Надяваме се, че гражданите ще проявят мъдрост и няма да позволят да се превърнат в заложници на нечии лични икономически и политически интереси и амбиции, които целят да превърнат Несебър в колония за собствено облагодетелстване,се казва в прессъобщението на община Несебър.

Print Friendly
FacebookСподели