ОБРАЗОВАНИЕ И ИЗВЪНУЧИЛИЩНИ ДЕЙНОСТИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ПРЕЗ 2015 ГОДИНА

| Източник: Яна Христова

 

Успешна и напълно удовлетворяваща очакванията беше изминалата 2015 година за образованието в община Несебър.

Община Несебър организира образованието, възпитанието и извънучилищните дейности на своите подрастващи граждани в единадесет общински детски градини, девет общински училища и общински детски комплекс. В общинските детски и учебни заведения работят 287 учители, които обучават и възпитават общо 3405 деца и ученици – 2177 ученика в общинските училища и 1228 деца в общинските детски заведения. През септември 2015 г. в училищата на община Несебър постъпиха 276 първокласника – с 25 повече от миналата година. 567 ученика в общинските училища са организирани в целодневно обучение. В общинските детски заведения се подготвят 596 деца в задължителна предучилищна подготовка – 291 на възраст 5 години и 305 на 6 годишна възраст. В резулта на успешно сътрудничество между община Несебър и училищата, всички деца между 5 и 16 годишна възраст на територията на общината са обхванати в задължителна предучилищна подготовка и училищно обучение. Общинските училища и детски градини разполагат с модерна, отговаряща на функциите им материално-техническа база, която общинското ръководство продължава да подобрява и обогатява.

И през 2015 година община Несебър продължи да подпомага професионалното израстване на работещите с деца и ученици, като организира  квалификационни форми на място, осигуряващи възможност за усъвършенстване на професионалните умения на голям брой педагози в различни направления:

- обучение на педагогически специалисти от детските градини на тема „Развитие на комуникативните умения при децата чрез игри и арт-терапевтични техники”;

- обучение на директори на общинските училища и детски градини тема „Оценяване труда на учителя”;

- лектория за учители от детските градини на тема „Работа с „трудни деца” и родителите и информиране за психологически рейтинг-скали за деца”;

- обучение на длъжностни лица по здравословни и безопасни условия на труд в училищата и детските градини.

Освен за квалификацията на учителите, община Несебър осигурява постоянна подкрепа на директорите и в организацията на всички други дейности в училищата и детските градини. Чрез постоянно взаимодействие и организирането на четири работни срещи, през 2015 година се обединиха усилията на общината и образователните звена за планиране и оптимално организиране на приема в детските градини и училищата, за подобряване организацията на здравното обслужване на учебните заведения, за организационното и ресурсно обезпечаване на новата учебна година, за организацията и контрола на задължителната предучилищна подготовка и училищно обучение, за подготовката на училищата и детските градини за работа при зимни условия,  за безопасността и сигурността на учебните заведения, за развитието на социалното партньорство и др.

Като част от своята постоянна грижа за осигуряване на качествено образование, през ноември 2015 г., община Несебър организира – съвместно с екипа на ЦДГ „Моряче”, Кръгла маса за правата на детето. Участието на различни институции и специалисти –  социален психолог, община Несебър, дирекция „Социално подпомагане”, отдел „Закрила на детето”, педагози, родители, както и представител на РУ – Несебър, превърнаха Кръглата маса в полезен и значим общински форум по въпросите на правата на детето.

През 2015 година община Несебър реализира разнообразни прояви по програмата за дейности с деца и ученици „Аз живея в Несебър” – образователна програма за деца и ученици „Уроци в музея”, конкурс за ученици от общинските училища – за презентации на тема „Личности с национална значимост от Несебър”, конкурс деца от общинските детски градини – за детска рисунка на тема „Аз играя навън сред чиста природа”, интерактивна образователна програма  за деца от детските градини „Открития на Мечо Пух за растенията и животните”, образователна програма за ученици „Опознай родния край” – за екомаршрутите в община Несебър, волейболен турнир за момичета и момчета V – VІІ клас в памет на изтъкнатия деец и радетел на образованието в Несебър Иван Владков.

И през 2015 година продължиха професионалните изяви на педагози от община Несебър в полето на научно-методическата дейност. Община Несебър се включи с двама представители в научната конференция с презентиране на добри практики „Децата и големият свят” в град Пазарджик. Кремена Георгиева – директор на ЦДГ „Пролет” участвува с доклад на тема „Звуковата линия – нагледно пособие за материализиране на устната реч”, а Марина Янкова – помощник-директор на ЦДГ „Моряче”, презентира своя доклад на тема „Ателието като иновативна форма на педагогическо взаимодействие в детската градина”. Докладите бяха публикувани в специалния сборник на конференцията. Професионализмът на педагозите в община Несебър се прояви и в организирането на разнообразни прояви и реализирането на вътрешни проекти. Засили се процесът на обмяна на добри практики между образователните звена в общината. С по-широкото прилагане на практиката на „отворените врати” през 2015 година, училищата и детските градини подобриха сътрудничеството си с родителите, а превърналият се вече в традиция Ден на ученическото самоуправление в някои общински училища, допринесе за подобряване на училищния микроклимат. Сериозна крачка в сътрудничеството с родителската общност направи ОДЗ „Мечо Пух” – Равда, където през 2015 г. се учреди първото настоятелство към детска градина в община Несебър. ОДЗ „Мечо Пух” е и първата детска градина, която в сътрудничество с родителите, облече своите възпитаници в красиви униформи. Впечатляваща иновация в развитието на образователната среда направи ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – Свети Влас. Със средства на училището и настоятелството се обособи и изгради  многофункционално училищно пространство „5 СТАИ”. Заслужен успех в професионалната подготовка на своите ученици отбеляза ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг. Възпитаници на гимназията се класираха на призови места в Регионално състезание „Най-добър млад сервитьор, готвач и барман” през март 2015 г.

Паралелно с многостранните дейности, сериозни крачки в утвърждаването си през 2015 година направи и сайтът „Образование Несебър”, който от създаването си през 2010 г. досега успешно подпомага взаимодействието между образователните институции в общината и гражданите, информира за състоянието и дейността на общинските детски и учебни заведения, за постижения на ученици и учители. Сайтът е вече популярен и търсен източник на информация и за институции и професионални среди извън общината. Доказателство за това е ръстът на посещенията – от 3 744 уникални посещения (по 312 средно на месец) и 13 278 импресии през 2011 г., до 15 565 (по 1 297 средно на месец) и 45 623 импресии през 2015 г.

През 2015 г. най-новата детска градина в община Несебър – ЦДГ „Моряче”, навърши една година, а други четири образователни институции в общината отбелязаха юбилеи  – ОДЗ „Яна Лъскова” – гр. Несебър отпразнува с пъстър и приказен спектакъл 40-годишнината от своето създаване, ЦДГ „Детски свят” в село Кошарица и ЦДГ „Пролет” в село Тънково – своите 30-ти годишнини, а ОУ „Васил Левски” в село Тънково отбеляза 135 години от своето основаване.

С много награди и успешни участия в конкурси и състезания от национален и международен мащаб през 2015 година са десетки талантливи спортисти, приложници и художествени изпълнители от община Несебър – възпитаници на  Обединена общинска школа по изкуствата, Общински детски комплекс и спортните клубове в общината. Община Несебър продължи да насърчава талантливите и успелите деца в различни сфери – образование, спорт, изкуство. През 2015 година стипендии и еднократно финансово подпомагане за класиране от първо до трето място в конкурси и състезания от регионален, национален и международен мащаб получиха четиридесет и четири деца и младежи от община Несебър.

Определящ фактор за всичко, постигнато през 2015 година, както и гаранция за възходящо развитие на образованието в община Несебър занапред, е доброто взаимодействие и сътрудничество между общинска администрация, директори, педагози и родителската общност.

 

Print Friendly
FacebookСподели