Нов циклон, дъжд и поледици, жълт код в 6 области

| Източник: VESTI.BG

 

Започналите от запад снеговалежи ще обхванат страната, като на места снегът ще премине в дъжд

 

Още по темата

  • Леден дъжд и поледици се очакват във вторник
    Преди 17 часа
  • Заради снега: Усложнена обстановка по пътищата
    Преди 1 ден
  • В първия работен ден за годината валежите отслабват
    Преди 1 ден

Жълт код е обявен за днес в 6 области на Югозападна, Източна и Южна България заради поледици.

Кодът е в сила за областите Благоевградска, Хасковска, Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка. В тях се очаква да завали дъжд, при отрицателни температури и съществуващата снежна покривка, което ще доведе до образуване на поледици.

За останалата част от страната е обявен зелен код, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Нов средиземноморски циклон ще промени метеорологичната обстановка в България.

Започналите от запад снеговалежи ще обхванат страната, като с повишението на температурите на места в Югоизточна България и по Черноморието снегът ще премине в дъжд и ще има условия за поледици.

По-късно през деня ще има и временно разкъсване на облачността, но следобед тя отново ще се уплътни. Вечерта от югозапад отново ще започнат валежи.

Минималните температури в Северна България ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а в Южна – между минус 5° и 0°. Максималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в крайните югозападни райони до 6-7°.

Пътните настилки в цялата страна са предимно мокри, заснежени, заскрежени, обработени и опесъчени, по информация на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Затворени са проходите Върбишки”, „Златишки” и „Троянски”. През „Предела” и „Петрохан” е забранено движението на превозни средства над 12 тона и ремаркета. През „Котленски”, „Дюлински”, „Твърдишки” и „Вратник” е забранено е движението на МПС над 10 т.

Общо 116 машини – снегопочистваща техника, са работили през изминалата нощ по почистването на столичните улици от снега, съобщиха от Пресцентъра на Столична община.

Обработени са улиците, по които се движи градският транспорт, Южната дъга, основни улици в районите на София, стръмни и опасни участъци и мостове. Опесъчени са пътищата на Витоша – Драгалевци – Алеко и Бояна- Златни мостове. Започнала е обработка на спирките и подходите към подлезите. Към момента градският транспорт се движи по график.

В столицата няма места, останали без елзахранване ,газоподаване и топлоподаване. Екипи на столичният инспекторат и звеното за аварийно-спасителна дейност контролират работата на фирмите, ангажирани с почистването на града.

Източник: БТА, БГНЕС, Фокус, Novanews.bg     Редактор: Николай Киров
Print Friendly
FacebookСподели