НЕСЕБЪР – В КАРТА НА ГЕРАРД МЕРКАТОР (1589)

Продължава рубриката ни  „Несебър и залива в стари карти” (IV-XIX). Посвещаваме я на 30-годишнината  от обявяването  на Старинния  Несебър за част  от Световното културно наследство/1983 г./, а също така и  в подкрепа на...
| Източник:

Продължава рубриката ни  „Несебър и залива в стари карти” (IV-XIX). Посвещаваме я на 30-годишнината  от обявяването  на Старинния  Несебър за част  от Световното културно наследство/1983 г./, а също така и  в подкрепа на наскоро приетия План  за управлението му.

Щастливи сме,че за първи път младите хора в Несебър,неговите жители и гости,както и многото приятели на този уникален град от страната и света ,ще се запознаят така системно с тази изключителна колекция.

Публикациите ,които  правим , са благодарение на  приятелското ни  сътрудничество с  Международния търговски и културен център ГЕОПАН и лично на неговия президент д-р  Стефан Пейков,който представя  следващата карта :

 

Герард Меркатор

Карта на Влахия, Сърбия, България, Романия (дн. Тракия), 1589 г.

Печатна, оцветена, 46,5 х 34,5 см

Частна колекциа д-р С. Симов

Дигитален архив “Тракия” – Геопан

 

 Несебър е разработен и отбелязан в една от картите на Герард Меркатор.

Кой е авторът на тази карта?

Известният математик и географ Герард Меркатор (1512-1594) е роден във Фландрия, получава образованието си в Университета в Лувен. През 1541 г. по заръка на император Карл V създава глобус на земята и глобус на небето. През 1554 г. се появява и неговата карта на Европа. Още приживе придобива световна известност със своите карти на Европа и света, които изработва  между 1554 и 1569 г. в гр. Дуисбург, за да се превърнат в еталон за поколения  картографи.

     Представената в Несебър нюз карта е изработена през 1589 г. за неговия Атлас, който включва Италия и Балканския полуостров. Тя е гравирана наново от Я. Блау през 1634 г. за неговия “Atlas Novus”. Меркатор стриктно обособява Романия (дн. Тракия), като в общи линии нейните очертания и географска номенклатура се копират от по-сетнешните картографи. В картата си прави пръв съществен опит да отдели античните наименования от съвременните, известни по негово време.

За разлика от другите картографи Меркатор поставя Несебър, заедно с Поро (Бургас) в Загора (средновековното име на България).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели