НЕСЕБЪР В ЗАГАДЪЧНА КАРТА НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ

| Източник:

Продължава рубриката ни  „Несебър и залива в стари карти” (IV-XIX). Посвещаваме я на 30-годишнината  от обявяването  на Старинния  Несебър за част  от Световното културно наследство/1983 г./, а също така и  в подкрепа на наскоро приетия План  за управлението му.

Щастливи сме,че за първи път младите хора в Несебър,неговите жители и гости,както и многото приятели на този уникален град от страната и света ,ще се запознаят така системно с тази изключителна колекция.

Публикациите ,които  правим , са благодарение на  приятелското ни  сътрудничество с  Международния търговски и културен център ГЕОПАН и лично на неговия президент д-р  Стефан Пейков,който представя  следващата карта :

Карта на Царство България. 1737 г.

 

 

Йохан ван дер Бруген

Карта на Царство България. 1737 г.

Печатна, оцветена, 53 х 39 см

Частна колекция д-р С. Симов 

Дигитален архив “Тракия” – Геопан

 

 

 Отсечка от картата на Царство България с важното Черноморско пристанище Месемврия

 В работата си с картографските архиви и колекции се натъквам на загадъчни и трудно обясними изображения. Едно от тях принадлежи на холандският картограф Йохан ван дер Бруген (1695 – 1740), работил в Прага и Виена, през 1737 г. Издава нарочна карта на несъществуващото тогава, но очевидно трайно запомнено “Царство България”. Мотивите и подбудите, и изобщо

Поръчителят на това картографско начинание и до днес остават загадка за изследователите. Вероятно той трябва да се търси сред българските католически среди, емигрирали в Австрия в края на ХVІІ и началото на ХVІІІ в. – след разгрома на Чипровското въстание. Картата е изработена в типичния “холандски стил” с барокова картинна заставка и знаме, на което личи герб на България с “вълк” и надпис “Regnum Bulgariae 1737”. Картата отразява реалната ситуация на Балканите – цяла “България” и части от Романия (Тракия) и васалните на Османската империя княжества Молдова и Влахия. Наред със съвременните са посочени и антични (римски) реалии.

Границата между България и Романия (Тракия) е стандартна – завършва на изток в днешния Бургаски залив. Месемврия е отбелязана в червено според традицията на морската картография, подчертаваща с този цвят важността на нейното пристанище.

Съществуването на тази карта – тогава, когато Отец Паисий е бил юноша, говори убедително, че Европейския свят е имал своите устойчиви представи и планове за „Царство България”

 

д-р Стефан ПЕЙКОВ -

член на Българската картографска асоциация (БКА)

 

 

Print Friendly
FacebookСподели