НЕСЕБЪР ВЪВ ФРЕНСКИ ПЛАН НА ЗАПАДНОТО ЧЕРНОМОРСКО КРАЙБРЕЖИЕ

| Източник: д-р Стефан ПЕЙКОВ – член на Българската картографска асоциация (БКА)

 

Представеният План на западния бряг на Черно море е рисуван върху жълта хартия и намерен като  самостоятелен документ. Съхранява се във Френската национална библиотека – Париж, в изключително богатия раздел «Карти и планове»,  под №Ge. B. 2374. Благодарение на Централния държавен архив, копие от Плана е заведено под  Инв. № 838/18 в българските архиви.

При съвместната подготовка на забележителната изложба-форум «Европейското откриване на Черно море», представена по покана на ЕП в Брюксел през 2008 г., документа  бе проучен от нас и дигитализиран.

 

 

Планът е съставен от неизвестен френски автор най-вероятно някъде в началото на XVIII в., преди 1724 г. На местата за закотвяне (пристанищата) са представени дълбочините. Маркирани са котвени стоянки. Българското Черноморско крайбрежие е разработено с подробности. Някои от тях се отбелязват на карта за първи път.

Отбелязано е българското пристанище Созопол (Izopouli) с три места за акостиране. Подробно е представен Бургаският залив (Golphe de Foros) с пристанищата Порос (port Poros) с удобно място за акостиране, намиращо се срещу Пиргос (Pyrgos), Циганското пристанище (Ченгене искелеси) и Атанаскьой (Athanaski). Нанесени са още Несебър (Mèsèvria) и нос Емине (cap Èmònè). Любопитно е изобразяването на Анхиало (Aquelo), като остров, на който ясно си личат четириъгълната градска крепост, вероятно отделена от брега, с големи пясъчни наноси. Това изобразяване на Анхиало заслужава вниманието на изследователите на Черно море и промените на Черноморския бряг.

На север е означен, сравнително точно, Варненският залив с две места за акостиране, както и пристанищата Галата (Varna galatasi) и Варна (Varna). Последни са отбелязани Балчик (Balchik), Каварна (Cavarna) и нос Калиакра (cap Galegra).

Представеният френски план показва, колко отдавна европейския свят се интересува от западното черноморско крайбрежие и в какъв детайл е познавал неговата картография, независимо, че по това време крайбрежието е било в границите на Османската империя.

 

Илюстрации:

1. План на Западния бряг на Черно море.Началото на XVIII в. Неизвестен автор

Рисуван върху жълта хартия, самостоятелен

Френска национална библиотека – Париж

Карти и планове – Ge. B. 2374

ЦДА – КМФ 35, Инв. № 838/18

Дигитален архив Тракия” – Геопан

 

2. Отсечка на брега между Несебър и Поморие. Поморие е изобразено като остров, отделен от сушата с плитки пясъци. Ясно личи плана на крепостта му, вероятно запазена и през XVIII век., Дигитален архив Тракия” – Геопан/ГОРЕ/

 

 

 

д-р Стефан ПЕЙКОВ – член на Българската картографска асоциация (БКА)

 

Print Friendly
FacebookСподели