Миков за Местан: Политик от БСП не се е крил в посолство

| Източник: VESTI.BG

 

По думите на лидера на БСП поведението на съседна Турция и нейни политици надхвърля добросъседските отношения

Михаил Миков
Михаил Миков   Източник: Боби Тошев/БГНЕС

 

Председателят на БСП Михаил Миков отказа да коментира вътрешнопартийните процесите в ДПС, но в контекста на националната сигурност посочи, че поведението на съседна Турция и нейни политици надхвърля добросъседските отношения, а български политици, избрани от българските граждани, с действията си не утвърждават националните интереси и авторитета на България.

Ръководството на БСП даде първата си пресконференция за 2016 г., на която очерта приоритети си и коментира актуални политически въпроси.

„С интерес ще следим по-ясното изчистване на профила на ДПС като опозиционна политическа сила, която представлява интересите на нейните избиратели“, заяви Миков. „Това за нас е все още отворен въпрос. Смятам, че по-големият въпрос е къде стои България днес – малко в сянката на един свой много мощен съсед с политическа и национална доктрина, която се разминава с европейските ценности“, добави той.

„Тепърва ще трябва да видим позиционирането в българския парламент на тези народни представители, които бяха изключени или напуснаха ДПС“, каза още лидерът на социалистите.

Той постави и въпросът къде са нашите служби за сигурност.

Миков отбеляза, че когато декларацията на ДПС за сваления от Турция руски изтребител е била представена в Народното събрание, от БСП са напуснали пленарната зала, докато други политически сили са си стояли вътре и кротко са наблюдавали.

„Що се отнася до посолствата – поне аз нямам спомен политик от БСП да се е крил в посолство, включително в началото на прехода“, коментира Миков по повод факта, че сваления като лидер на ДПС Лютви Местан посети посолството на Турция в периода на криза в партията.

По думите му това е въпрос на морал и почтеност, и то може би от времето на Петко Каравелов.

Според Миков анализът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за случващо се в света и Европа е добър.

„Част от тези констатации ние също многократно сме ги повтаряли, както многократно сме повтаряли, че България няма право да загуби геостратегическото си предимство на Балканите като мястото, през което се транзитира газ от изток на запад“, коментира лидерът на БСП. „Сега разбирам, че това прозрение е осенило и министър-председателя“, добави той и посочи, че БСП ще подкрепи реализация на газов проект през България. Според него проектът „Бургас-Александруполис“ става все по-актуален и необходим с оглед на развитието на ситуацията в Близкия изток, влошените отношения между Русия и Турция и на първо място – от гледна точка на българските интереси.

Лидерът на БСП коментира още, че случаят с „Овергаз“ е бил изкуствено драматизиран, за да се покаже „титанично усилие за отоплението на българските граждани“.

Миков изброи приоритетите на партията за новия политически сезон – образование, здравеопазване, по-справедливо данъчно облагане, промени в Изборния кодекс. Според него е абсурдно да се изисква майките да си плащат като на хотел, когато са заедно с децата си в болница. Той съобщи, че работна комисия в БСП трябва да представи до седмица промени в изборното законодателство.

Източник: БТА     Редактор: Моника Панчева
Print Friendly
FacebookСподели