Купуването и продаването на гласове е престъпление !

А купуването на гласоподаватели и тяхното самопродаване ?!?! „Купуването и продаването на гласове е престъпление !“.Законът задължи всички участници в изборите да изписват това заклинание на агитационните си материали.И започна...
| Източник: Красимир Косев


А купуването на гласоподаватели и тяхното самопродаване ?!?!

„Купуването и продаването на гласове е престъпление !“.Законът задължи всички участници в изборите да изписват това заклинание на агитационните си материали.И започна една надпревара по плакати,билбордове,клипове,всякакви надписи,запалки,химикалки,кокошки,бутилки с вино и ракия,салфетки и носни кърпички….

Вероятно и всяка предизборна среща трябва да започва с този актуален лозунг,който ми прилича на призива „Да изпълним петилетката за четири години!“.Авторите на сегашният призив вероятно са били обладани с благородни стремежи.На пръв поглед изречението стряска,но какво като това нашенско уродливо явление бе провъзгласено за престъпление?

Как може да се обясни на гладния,необразования и невежия,че вземайки 20,50,100 или повече лева с обещанието ,че ще гласува по определен начин, всъщност става престъпник?По жалкото е,че и средноинтелигентни хора казват:“ще гласувам за този,който ми плати,какво ми пука какъв е и какво ще става след изборите,нали сега мога да взема малко парички….“

И не само тава.Като твърде изобретателен, нашенецът-участник в изборите, намира десетки вратички,за да купува гласоподаватели индиректно.Традиционните софри се редуват с екскурзии в страната и чужбина,дарения на телевизори ,медицински прегледи и едно обгрижване,което за съжаление продължава само  1-2 месеца.След това започва обратното броене,наречено звучно „Що ги ручахме жабетата?“.

Всъщност целият този панаир на суетата би могъл да се ограничи в едноседмично проучване от страна на драгият и мил избирател,който умее да мисли-кои са тези кандидати,какво могат и за какво се борят,какво са успели да направят не само за себе си,а и за другите,какъв е авторитетът им и имат ли капацитет да водят обществото напред.

Или са само като тези гласоподаватели,които живеят от избори на избори ,за да се продадат…..

Красимир Косев

 

 

Print Friendly
FacebookСподели