Кунева влезе в шоуто, Слави – в политиката

Кунева влезе в шоуто, Слави – в политиката Тв предаване даде подкрепа на кандидат-президент, депутати искат СЕМ да се намеси Екип „Всеки ден“ Снимка: bTV “Шоуто на Слави” направи безпрецедентна...
| Източник: Vsekiden.com

Кунева влезе в шоуто, Слави – в политиката

Тв предаване даде подкрепа на кандидат-президент, депутати искат СЕМ да се намеси

Екип „Всеки ден“
Снимка: bTVСнимка: bTV

“Шоуто на Слави” направи безпрецедентна стъпка – подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Това стана снощи от ефира на националната медия bTV. Автореклама на предаването се въртеше цяла седмица под скандалния надслов: ”Край на мълчанието”. Не стана ясно кога въпросното мълчание е започнало.

Слави Трифонов и т.нар. редколегия бяха поканили за свой гост бившия еврокомисар. В понеделник тя официално ще бъде издигната от Инициативен комитет. Водещият и сценаристите задаваха въпроси на Меглена Кунева, която понякога се замисляше за отговора, но по всичко личеше, че диалогът между тях върви по репетиран сценарий. В студиото нямаше публика.

Българският президент трябва да бъде водач, трябва да може да води не със сила, а да води с разум, каза Меглена Кунева. Тя разказа, че при посещението си във Финландия разбрала, че там избират не най-силното, а най-умното куче да води впряга, за да може да разрешава конфликтните ситуации. Това се оказа по-скоро басня, защото от кратка справка в Уикипедия става ясно, че двете основни качества, на които трябва да отговаря кучето-водач, са издържливост и скорост. Тъй като си пожела да е водачът и се припозна в него, Кунева трябва да знае, че кучето от впряга изминава 145 километра на денонощие със скорост 23 км/ч, теглейки по 39 килограма.

Снощи в шоуто редколегията се изреждаше с подкрепящи кандидатурата на Кунева тези, симулирайки импулсивен и непринуден диалог, докато Слави Трифонов се изненадваше и задаваше “неудобни” и “провокативни” въпроси. По аутокю.

Чакахме да си отиде Тодор Живков, след това Царя, а сега Пъдаря, заяви Иван Кулеков. Той припомни, че трябва да се отнасяме отговорно не само с децата, а и с политиците ни. Изразявайки мнението си по актуални политически въпроси, Кулеков нарече репортерите “т.нар. журналисти.”

От шоуто обявиха, че Кунева е всичко, което Бойко Борисов не е, макар че тя кандидатства за президентския пост, а той е премиер и става дума за различни държавни позиции. Сравнение между Кунева и Георги Първанов, настоящият президент, така и не бе направено.

Слави Трифонов на няколко пъти обяви, че подкрепата на шоуто спрямо Кунева е безрезервна и каза, че предаването не е обвързано спонсорски към нея. Той обаче поиска от госта си да инициира референдум за мажоритарен вот. Меглена Кунева пък веднага пое ангажимент за допитване до народа по този въпрос. Тя щяла да финансира предизборната си кампания по модела на Барак Обама с малки дарения.

Накрая зрителят остана с впечатление, че всъщност най-голямата заслуга на бившия ни еврокомисар е, че знае английски. Това бе последният въпрос, зададен й от Слави, който винаги използва да покаже, че е на “Вие” с чуждите езици.

Реакции

По време на снощното шоу възникна въпросът какво все пак означава шоу да даде политическа подкрепа. Не стана ясно какво се дава като подкрепа – ефирът на национална медия, нейната аудитория, безплатно време или лична подкрепа.

Противно на вчерашната си словоохотливост, днес Иван Кулеков бе твърде лаконичен и категорично отказа да отговаря на въпросите на “Всеки ден”. Той заяви по телефона: “Каквото имах да казвам, го казах снощи”. Така не успяхме да разберем от първоизточника нищо за формите, под които шоуто дава подкрепа на Кунева.

Синият депутат и бивш генерален директор на БНТ Асен Агов каза, че не гледа Слави, но обясни казуса с думите “че такава политика е шоу.” bTV не бива да се набърква, защото “Шоуто на Слави” е самостоятелно предаване с външна продукция и не ангажира bTV със своите редакционни ангажименти, смята той.

Оказа се, че и твърде малко депутати от групата на ГЕРБ са гледали снощното предаване. Но независимо от това днес в залата на Народното събрание герберите обсъждаха как Слави и редколегията са заявили подкрепата си за бившия еврокомисар, сподели пред “Всеки ден” Джема Грозданова.

Според депутата от ДПС и член на Медийната комисия Четин Казак казусът е прецедент. “Трябва внимателно да се проучи и според мен СЕМ трябва да даде становище, тъй като той е медийният регулатор, той следи за спазването на закона, на стабилността в електронните медии”, изрази мнението си той. Казак също като Агов смята, че “Шоуто на Слави” е външна продукция и затова не би трябвало да ангажира официално медийната политика на bTV като телевизия.

Шефът на СЕМ Георги Лозанов каза пред “Всеки ден”, че не е гледал снощното шоу. От Албена, където присъства на традиционния за това време на годината медиен форум, доцент Лозанов бе категоричен, че не иска да влиза в съдържателните измерения на едно предаване, ако няма пряко нарушение на Закона за радио и телевизия. “Това не е в логиката на моя ангажимент към СЕМ”, изтъкна председателят.

Лозанов отбеляза, че “медиите в България са свободни”. “В България може да има цяла телевизия, която да принадлежи на политическа партия, както беше с “Атака” и СКАТ. По отношение на търговските медии няма никакво изискване за политически плурализъм в Закона. Друг е въпросът дали ръководството на bTV би искало отделни предавания и част от програмата да се ангажира пряко с политически субекти. И дали това може да бъде политика на предаване или трябва да бъде политика на медията. Но това са си вътрешни проблеми на бТВ, в които СЕМ не може да се бърка”, каза Георги Лозанов.

Шефът на СЕМ обаче обърна внимание на това, че има препоръка на Европейската комисия, отнасяща се до предизборна ситуация. “От медиите се изисква обективност и равнопоставеност при отразяване на кандидатите. Така че от тази гледна точка, ако, разбира се, шоуто иска да спазва европейската препоръка, трябва по същия начин да отрази другите кандидати. Още повече, кандидат като Меглена Кунева е свързана с Европейския съюз и с неговите норми”, подчерта доц. Лозанов.

Въпреки опитите ни да се свържем с някой от ръководството на bTV, в късния следобед в редакцията се обади пиарът на медията Константина Маркова. Тя изпрати на мейла следното становище: .„Шоуто на Слави” е външна продукция с независима редакционна политика и всички изявления, които се правят в рамките на предаването, са от името на продуцентска компания „Седем осми”.

Метаморфозите на Слави

Слави Трифонов и екипът му винаги са заемали позата на опозиция, на която и да е власт. Още в средата на 90-те “Каналето” застана срещу кабинета на Жан Виденов и изигра основна роля за свалянето му. Хората излязоха по улиците, а Иван Костов яхна народното недоволство и спечели последвалите избори.

След това обаче Слави “изяде” с парцалите Командира. За Костов не бе казана нито една добра дума, напротив – той бе изкаран най-черният и корумпиран политик. Което, от своя страна, доведе до един доста безрадостен “кабеларски” период за предаването, което вече се казваше “Хъшове”.

Някъде из тези бурни времето Слави Трифонов успява да учреди заедно с тогавашните си приятели и съмишленици Росен Петров и Любен Дилов-син “Движение Гергьовден”. През 2005 г. “Гергьовден” участва относително успешно (спечелен мандат от Бургас за Любен Дилов-син в 40-то НС) в парламентарните избори в рамките на Коалиция ОДС и се ползва с активната подкрепа на Слави и шоуто.

Макар че и тогава Слави ангажира политически шоуто си, поне по равно разпредели тв “подкрепата”. Шест дни подред сценаристите задаваха въпроси на лидерите на основните политически сили. Дори Костов се прежали и преглътна старата вражда. През прословутото диванче минаха още Надежда Михайлова (сегашна Нейнски), Ахмед Доган, Сергей Станишев, Волен Сидеров, Любен Дилов. Единствен Царя до последно отлага поканата и накрая не се появи.

Верен на максимата “Няма вечни приятелства, има вечни интереси”, тандемът Трифонов-Дилов успя да развали калимерата. Когато през 2008 г. Слави записа песента “No Mercy”, депутатът не скри гнева си заради атаките срещу парламента и изпрати открито писмо до Дългия, в което го призова или да си смени сценаристите, или да излезе на избори.

Междувременно обаче в сърцето на Слави беше покълнало зрънцето на нова любов – този път към Бойко Борисов. Още от времето, когато генералът беше главен секретар на МВР, шоуто беше най-големият му „поддръжник“. Любо Нейков направи поне 1000 превъплъщения в ролята на Борисов, представяйки го като супер герой. Настоящият премиер имаше относително стабилен медиен комфорт на първите избори за кмет на София, в които участва, на вторите също. Още преди да създаде ГЕРБ със Слави Трифонов дори са обсъждали възможността да създадат обща патриотична партия.

Уви, и този огън не се оказа вечен. След създаването на ГЕРБ нещата рязко се обърнаха. Слави спря да лъска услужливо рейтинга на своя доскорошен приятел и започна да води открита негативна кампания спрямо Борисов. В началото на 2010 г. премиерът обяви, че Трифонов му е поискал 50 % от ГЕРБ и затова е тази кампания срещу него. Слави, естествено, отрече, но Росен Петров в едно свое предаване, когато на гости му беше министър-председателят, лаконично вмъкна фразата „но ти не излъга тогава“.

На парламентарните избори през 2009 г. екипът на шоуто даде политическата си подкрепа за 25-годишната варненка Валерия Петрова – кандидат за независим народен представител. Мощната логистична подкрепа от екрана на bTV и сформирането на мобилни екипи за агитация в морската столица донесоха на Петрова 34 514 гласа.

Припомняме това, защото снощи Слави Трифонов обяви, че за първи път той и шоуто му се намесват в политически процес. Както самият той изпя: “Всичко е проституция”.

Print Friendly
FacebookСподели