КАТ заличава автоматично регистрацията на коли без „Гражданска отговорност”

| Източник: VESTI.BG

 

 

 

КАТ заличава автоматично регистрацията на коли без „Гражданска отговорност”

Източник: БГНЕС

МВР ще заличава регистрациите на коли, които нямат платена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Тази промяна обясни още веднъж пред журналисти народният представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Припомняме, с изцяло новия Кодекс за застраховането депутатите въведоха правилото автомобилите без платена „Гражданска отговорност“ автоматично да загубват регистрацията си.
Тази мярка се приема заради факта, че у нас има поне 100 хиляди регистрирани коли, които обаче се карат в съседна Румъния. Така те не плащат задължителната застраховка, но пък ако стане катастрофа, получават обезщетение.

„Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат „Гражданска отговорност“ и МВР ще заличава тези автомобили служебно“, обясни Добрев.
Той разкри и каква ще е новата промяна, която депутатите ще приемат днес по време на второ четене на кодекса в пленарна зала. Така по предложение на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров и последващата регистрация, след заличена такава, също ще се прави служебно от КАТ. Това ще става, след като обаче автомобилът си възстанови застраховката.

След като могат служебно да я прекратят тази регистрация, би следвало служебно и без да се изисква от водача да посещава КАТ, да я възстанови“, предположи Добрев. Какви обаче ще са сроковете за заличаване и какъв ще е „бонусът“ за неплатена задължителна регистрация ще се реши с разпоредби от Комисията по финансов надзор (КФН).

„Според мен срокът, в който трябва да се възстанови служебно регистрацията, трябва да бъде кратък“, посочи още герберът.

Print Friendly
FacebookСподели