Живко Георгиев: ДПС е фирмата на Ахмед Доган

В движението има място и за други фигури, но ако се движат в парадигмата на почетния председател Полина Паунова Живко Георгиев. Снимка: БГНЕС „ДПС до голяма степен е частен проект...
| Източник: mediapool.bg

В движението има място и за други фигури, но ако се движат в парадигмата на почетния председател

Живко Георгиев. Снимка: БГНЕС

„ДПС до голяма степен е частен проект на Доган. Както и ГЕРБ на Бойко Борисов. ГЕРБ търпи ли друг лидер освен Бойко Борисов? В края на краищата това е фирмата на Ахмед Доган. Място за други фигури има, но ако работят в същата парадигма и в същите правила. И не заиграват с някой друг, това е много важно. Няма как ДПС да търпи лидер, който реши да я подчини на друг, а не на самия Доган“, казва социологът Живко Георгиев пред Mediapool.

Господин Георгиев, Лютви Местан каза, че остава в политиката, но не уточни как ще се случи това. Какво е политическото му бъдеще, според вас?

За един социолог няма много материал за размисъл. Трябва да гадаем. Лютви Местан все пак е значима фигура през последните години. Начинът, по който се развиха нещата с него, безспорно намалят шансовете му за определен тип реализация в рамките на ДПС, но създават предпоставки за оставане в политиката, при условие, че успее да развие свой собствен политически проект. Разбира се, отново в полето на този електорат, електората на ДПС.

Не знам дали ще намери сили да прави подобен нов проект. Прогнозата, според мен, не е особено добра. Имаше много подобни примери до момента, те не бяха особено успешни. Навярно обаче може да се появи една нова версия на партия с десен профил, която да търси място в коалиция с други десни партии. По модела на НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов.

НПСД обаче имат слабо влияние, не успяха да увлекат след себе си значителна част от електората на ДПС. Това ли е развоя, който може да се прогнозира и за евентуален проект на Местан?

Това е единственият вариант, който намирам за възможен. И прогнозата за реализирането му е почти същата. В порядъка на гадаенето: възможно е да постигне и малко повече, но на цена, която не би била добра в далечна перспектива. Т.е. с мощната подкрепа на турската държава.

Това означава ли, че Турция се е отдръпнала от Касим Дал, който преди се сочеше за „човека на Ердоган“ в България?

Турция има потенциала да подкрепя няколко партии в България. България е малка страна, амбициите на Турция са големи. Не е проблем да си отгледа още един проект. Такъв проект на първо време може да постигне някакъв успех, но ще си остане чуждо тяло в българската политика. Няма почва за много силно зависими от външни фактори формации в нашия контекст.

Мислите ли, че ДПС ще търпи щети от „екзекуцията“ на Местан от страна на Доган? И защо според вас почетният председател избра подобен зрелищен начин за смяна на лидера?

Подобно развитие на ситуацията, извън конкретния контекст, можеше да се предположи, макар че разсъждавам след събитията. Сега виждаме, че очевидно са се случили неща, неприемливи за Доган, който си остава създателят и аятолаха на ДПС, нищо че е почетен председател, уж крачка назад и тн.

Защо смятате, че подобен развой е можел да бъде предвиден?

На първо място заради първото лошо представяне на ДПС на местните избори – далеч под претенциите, възможностите и амбициите на партията. Без да имаме данни обаче можем да сме сигурни, че е генерирало много вътрешно напрежение в ДПС.

Втората причина – очевидно и Ахмед Доган, и ръководството на ДПС, са забелязали все по-интензивните връзки между Местан и турската външна политика. А Доган винаги е бил против поставянето си в подчинена роля на турската външна политика, особено в епохата, когато турската политика е доминирана от Ердоган и неговата партия. Има несъвместимост между визията за настоящето и бъдещето на ДПС на Ахмед Доган, и аналогичната визия на ердогановата външна политика. Така че за Доган е възникнало усещане за заплаха от това ДПС да бъде преподчинено от него на Ердоган.

Смятате ли, че в констатацията си, че ДПС не търпи друг лидер освен Доган, Лютви Местан е прав?

То дори е естествено в някакъв смисъл. ДПС до голяма степен е частен проект на Доган. Както и ГЕРБ на Бойко Борисов. ГЕРБ търпи ли друг лидер освен Бойко Борисов? То е до голяма степен е естествено за такъв тип политически проекти. В края на краищата това е фирмата на Ахмед Доган. Място за други фигури има, но ако работят в същата парадигма и в същите правила. И не заиграват с някой друг, това е много важно. Няма как ДПС да търпи лидер, който реши да я подчини на друг, а не на самия Доган.

Как ще се развиват отношенията между ГЕРБ и ДПС, след като Местан нарече ДПС „проруска олигархична формация“ и се опита да се позиционира към десните партиите?

Местан винаги е бил десен, така че в това няма нищо изненадващо. Ако ще търси място под слънцето, неговата линия ще бъде дясна. По необходимост зависима от Турция. А това с евроатлантическата линия е легитимният чадър за Анкара. Не ми звучи нормално Ердогановата версия за евроатлантизъм да бъде релевантна у нас. Ердоган едва ли подозира, че има евроатлантически ценности. Той се сети за тази общност, когато направи белята със самолета. По същият начин постъпва и Местан.

Колкото до ДПС и ГЕРБ, това че ДПС била проруска не е аргумент. Обяснима е със задна дата интерпретацията на Местан, че ДПС е проруска, олигархична партия, търси си ход.

Всъщност, ДПС може и да е олигархична (коя българска партия не е), но ей Богу от 20 години правя изследвания за ДПС и много рядко ѝ се преписва характеристиката „проруска“. Това, че има някакви връзки в определени периоди с руски олигархични интереси – извинявайте, не виждам много девствени в това отношение измежду политическите сили. Но ДПС не е било против НАТО и ЕС. ДПС е европослушна партия, каквито са повечето български партии. Всички партии са с ентусиазъм или не европослушни, без „Атака“.

Възможни ли са президентските избори тази година без ДПС?

На мен не ми е ясно от цялото това развитие какви промени ще настъпят в линията на поведение на ДПС, а оттам и във вътрешнополитическия ни живот. Оттам не можем да съдим и за президентските избори.

Иначе Доган беше безкрайно пестелив, аз почти не открих в речта му заръки в това отношение. Не прочетох препоръка дали ДПС да съхрани ролята си на конструктивна опозиция, дали да бъде принципиална опозиция, отхвърляща всички идеи на мнозинството. Тук ще ни е нужно време, може би ще е нужно да премине и конференцията. От тая гледна точка – единствената заръка беше ДПС да бъде независима от Ердоган, защото това е опасно за България, с което съм съгласен. И за партията им. Дори защото гласовете, на които ДПС разчита в Турция са антиердогановски по своя политически профил.

Така че можем само да гадаем. Но ми се струва, че ДПС ще засили своята опозиционност.

Смятате ли, че президентските избори са предварително спечелени от ГЕРБ?

До голяма степен – да. Това, което ми се струва, че ще стане – следващият президент ще бъде човек, подкрепен от ГЕРБ. Може да не е представител на ГЕРБ, но ще бъде избран от ГЕРБ. Дори да допуснем, че ще има протестен и наказателен вот срещу партията на Борисов, аз не виждам как цялата тази фрагментизирана, различна от ГЕРБ политическа сцена, би могла да се консолидира около друг кандидат, който да се окаже победител.

И Реформаторският блок не е единен и е в тежка ситуация, и БСП не е показала признаци на съживяване, дори ДПС ще има проблем за известно време поради трусовете; Патриотичният фронт не е единен, „Атака“ и АБВ – също. Тези субекти са без автономен шанс да излъчат кандидат-президент, че и да надделеят над ГЕРБ. ГЕРБ има и човешки потенциал, и организационни структури, и финансов и медиен ресурс, и държавната машина. Няма кой да се изправи срещу ГЕРБ поне на тези избори.

Основният опонент на ГЕРБ на тези избори ще бъде ли БСП, или лошото състояние на партията ще избута на преден план някой нов играч?

Трудно е да видим достатъчно силни кандидати за президент и вицепрезидент от политическия спектър, различни от кандидатите на ГЕРБ. Нито по мажоритарна, нито по пропорционална, нито по коалиционна логика не виждам достатъчно силни кандидатури. Единственото, което може да изиграе лоша шега на ГЕРБ, е радикално влошаване на социално-икономическата обстановка.

Възможни ли са предсрочни избори за парламент?

Възможни са още след местните избори. Тази възможност нарасна след развитието на взаимоотношенията в РБ. Имам усещането, че и части от ПФ ще търсят по-опозиционно поведение. Така че при категорична опозиционност от страна на ДПС (ако възприемат такава) вероятността за предсрочни избори става доста висока.

Това, което я редуцира, е лошата кондиция, в която са всички останали извън ГЕРБ. При едни такива предсрочни избори в парламента ще има доста по-малко играчи, отколкото в този.

При предсрочни избори двете коалиции – РБ и ПФ ще останат ли единни, според вас?

Забелязвам все по-отчетливо разделяне между двата субекта при Патриотите. Твърде е вероятно да няма следваща предизборна коалиция от тяхна страна. При Реформаторите също е възможно да не успеят да се „прегърнат“ в този формат. Те се надпреварват да правят трудно обратими жестове и оценки помежду си. А това не е добра почва за бъдещо коалиране.

Има ли опция за създаването на нова дясна партия, или нова дясна коалиция, като тази инициатива дойде от ДСБ, които минаха в опозиция?

С кого вече да се прави дясна партия или дясна коалиция? ДСБ очевидно имат потенциал да се запазят като значима величина в политическия живот, но ми е много трудно да намеря сред познатите ми политически сили, субекти, с които да се коалират. Може би да има опция със „Зелените“. Много са трудни за бракосъчетание с когото и да било. Дори с толкова близки до тях СДС, Синьо единство и така нататък.

Много по-различна коалиция от РБ около ДСБ е трудно да се случи.

Възможно ли е обединение между АБВ и БСП?

По пътя на логиката – да. Но към момента ми се струва по-скоро невъзможно. Това обединение ще се случи във време, когато няма да е толкова очевиден животоспасяващият му смисъл за каузата на левицата. Това ще е обединение със стратегическа цел „политическо оцеляване“. Оцеляването е много невъодушевяваща кауза. Нито АБВ, нито БСП успяха да се асоциират с каузи, които да вдъхват нов живот на лявото у нас.

Дори да се случи обединение, то няма да заплаши хегемона ГЕРБ. Нито ще роди лява вълна.

Print Friendly
FacebookСподели